Friday, September 9, 2011

Η «Αντιγόνη» πήρε τους δρόμους


  • Της Δάφνης Κοντοδήμα 
  •  ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου   







Η Αμαλία Τσεκούρα έφερε την Αντιγόνη, την ηρωίδα της τραγωδίας του Σοφοκλή, στην Πλατεία Θεάτρου. Πίσω της, η Ηρώ Μπέζου ως Ισμήνη. Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, ανέβηκε με αφορμή τις δράσεις στο Κέντρο της Αθήνας που στόχο έχουν να αλλάξει η αρνητική εικόνα σε κάποιες περιοχές της πόλης

Πλατεία Θεάτρου, χθες το απόγευμα. Οι κραυγές της Αντιγόνης έκλεβαν την προσοχή των περαστικών, με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου να πατάει πόδι σε έναν χώρο που έχει θεωρηθεί «δύσβατος και επικίνδυνος» 


Με προσήλωση, ο Μαλέκ από το Μπανγκλαντές παρακολουθούσε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην κακόφημη Πλατεία Θεάτρου χθες στις 18.00. Πλάι του, μετανάστες από χώρες της Ασίας. Τα λόγια της δεν τα καταλάβαιναν. «Μου αρέσει αυτό που βλέπω. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην πλατεία», είπε ο Μαλέκ σε σπαστά αγγλικά.

Δεν έχει δει ποτέ θέατρο στην Ελλάδα. Πόσω μάλλον σε αυτή τη γειτονιά. «Μόνο στην πατρίδα μου είχα πάει σε παράσταση και μου άρεσε». Θεατρόφιλοι και μη, μετανάστες και μη, όσοι περνούσαν από την πλατεία έκαναν μια στάση για να δουν τι συμβαίνει.
Κάποιοι, τρομαγμένοι από τις κραυγές της Αντιγόνης, πλησίαζαν διστακτικά. Για να δουν καρέκλες σχολείου στο πεζοδρόμιο και πλάι τέσσερις νεαρούς ηθοποιούς (Προκόπης Αγαθοκλέους, Ηρώ Μπέζου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αμαλία Τσεκούρα) να ερμηνεύουν τους ήρωες του Σοφοκλή.

Η περιοχή αυτή όπου συχνάζουν κυρίως ναρκομανείς και μετανάστες δεν έχει ξαναδεί τόσο κόσμο μαζεμένο για μια παράσταση. Τα λόγια της Αντιγόνης ακούστηκαν μέχρις εκεί όπου ανθεί η παραβατικότητα. Από τις λίγες στιγμές που Ελληνες και μετανάστες βρίσκονται μαζί.
Το Εθνικό Θέατρο και ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς έφεραν την παράστασή τους που έχει ανέβει σε σχολεία και αεροδρόμια, στην Πλατεία Θεάτρου με αφορμή τις Δράσεις για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι Δράσεις πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της πόλης, ακόμη και στις ξεχασμένες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε λογής έως τις 15 Νοεμβρίου.
«Αυτή είναι άγνωστη κατάσταση και για εμάς», δήλωναν από τον θίασο πριν από την παράσταση, καθώς ένιωθαν περιέργα που θα έπαιζαν σε «έναν χώρο στιγματισμένο».
«Μπράβο», φώναξαν κάτοικοι της περιοχής που με το χειροκρότημά τους διέκοψαν την παράσταση. Η κυρία Τσουβαλίδου που από το 2004 μένει μόνιμα με τον σύζυγό της δίπλα στην πλατεία, θέλησε να μιλήσει στον σκηνοθέτη για την εγκληματικότητα και την αναγκαιότητα να αλλάξουν τα πράγματα και να γεμίσει με όμορφες εικόνες το Κέντρο της Αθήνας. «Βήμα, βήμα θα έρθει και η αλλαγή ώστε να μη φοβόμαστε να κυκλοφορούμε το βράδυ στη γειτονιά μας», σχολίαζε πριν από την παράσταση.


Η Αννα, δασκάλα στο επάγγελμα, έφθασε στην Πλατεία Θεάτρου με τον γιο της, τον πεντάχρονο Σταύρο. «Με είδαν οι αστυνομικοί και με συμβούλευσαν να προσέχω. Δεν φοβάμαι. Είναι μια ωραία ευκαιρία να δει και το παιδί την "Αντιγόνη"», έλεγε στα «ΝΕΑ». Ανάμεσα στο κοινό κι ένας μετανάστης από την Ασία, με κελεμπία. Θέλησε να μοιράσει φυλλάδια στον κόσμο αλλά δεν πρόλαβε. Κάποιοι τον γιούχαραν και έφυγε βιαστικά. Στα σκαλιά της Διπλαρείου Σχολής, δεκάδες νέοι. Δεν φοβήθηκαν την περιοχή; «Ξέρω ότι είναι επικίνδυνα. Γι' αυτό και δεν περνάω από την πλατεία σχεδόν ποτέ. Αυτή τη φορά όμως το έκανα για την παράσταση. Ευτυχώς είναι νωρίς», έλεγε η 33χρονη Σιμέλα. «Δεν υπάρχει φόβος. Για καλό και για κακό κρατάμε τις τσάντες μας σφιχτά», έλεγε η 20χρονη Μαρία.

No comments: