Wednesday, September 7, 2011

Από τη σχιζοφρένεια στην αιμομιξία


Η Αννα Βαγενά «απογαλακτίζεται» χάρη στη δύναμη της μυθοπλασίας της Φρίντας Μπιούμπι. Και ειδικά χάρη στις «Σχέσεις Οργής»
Η Αννα Βαγενά «απογαλακτίζεται» χάρη στη δύναμη της μυθοπλασίας της Φρίντας Μπιούμπι. Και ειδικά χάρη στις «Σχέσεις Οργής»
Τις «Σχέσεις Οργής» της δημοσιογράφου και συγγραφέως Φρίντας Μπιούμπι (1938-2009) θα σκηνοθετήσει πρωταγωνιστώντας η ίδια η Αννα Βαγενά την προσεχή σεζόν. "Η Αννα Βαγενά «απογαλακτίζεται» χάρη στη δύναμη της μυθοπλασίας της Φρίντας Μπιούμπι. Και ειδικά χάρη στις «Σχέσεις Οργής»"
Ετσι, ύστερα από ένα σκληρό έργο για τη σχιζοφρένεια, το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, θα κάνει βουτιά στα μελανά ύδατα της αιμομιξίας.
«Σκέφτηκα με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία την επόμενη, μετά το "Γάλα", δουλειά μου. Δεν μπορώ να "απογαλακτιστώ". Οταν παίζεις ένα τόσο δυνατό έργο και κάθε βράδυ, χρόνια τώρα, βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου, δεν μπορείς εύκολα να σκεφτείς κάτι άλλο», λέει η ηθοποιός, η οποία ύστερα από «μεγάλο προβληματισμό» επέλεξε να ανεβάσει στο «Μεταξουργείο» το μυθιστόρημα «Σχέσεις Οργής» («Εξάντας»), εναλλάξ με το «Γάλα».
«Το μυθιστόρημα αυτό το είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό πριν το "Γάλα"», λέει. «Τη Φρίντα Μπιούμπι τη γνώριζα προσωπικά. Είμαι βαθιά λυπημένη για τον άδικο χαμό της. Ηταν μια νέα, όμορφη γυναίκα και μια σημαντική προσωπικότητα. Εκείνη μου είχε δώσει το μυθιστόρημά της. Συζητούσαμε από τότε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στο θέατρο. Είναι ένα βιβλίο που μιλά με τόλμη για την αιμομιξία -πατέρα - κόρης- και την ενδοοικογενειακή βία. Ενα θέμα σκληρό, που ύστερα από έρευνα που έκανα, αφορά το 30% των οικογενειών, ιδίως στην επαρχία. Είναι σοκαριστικό το ποσοστό. Δυστυχώς το βιβλίο είναι τρομακτικά επίκαιρο. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι σε δύσκολες εποχές πρέπει και στο θέατρο να ταρακουνιούνται».
Διάλεξε, επομένως, να ανεβάσει ένα ζοφερό θέμα σε ζοφερές εποχές και όχι κάτι πιο ανάλαφρο και χαρούμενο. «Κάνετε λάθος», με διορθώνει. «Σκέφτηκα σοβαρά να κάνω το comeback της Βαγγελίτσας. Αλλά κατέληξα στο ότι δεν έχει σήμερα το ίδιο εκτόπισμα να βγεις και να μιλήσεις μέσα από ένα καλαμπούρι για πράγματα που βιώνεις ως κοινωνία. Πάντως, ήμουν ανάμεσα στο καλαμπούρι και το ζόφο, ανάμεσα σε δύο ακραίες, με άλλα λόγια, καταστάσεις». Εν τέλει προτίμησε να ασχοληθεί με το θέμα της αιμομιξίας, «μια και αισθάνομαι ότι είναι σαν μια συνέχεια του "Γάλατος". Και τα δύο έργα μιλάνε για θέματα -ταμπού». Η θεατρική διασκευή για τέσσερις ήρωες, που υπογράφει ο Γιάννης Τσίρος, μεταφέρει τη δράση στη δεκαετία του '80. «Θα υποδυθώ πάλι τη μάνα. Αλλά αυτή είναι πολύ πιο σκληρή από του Κατσικονούρη. Φαίνεται αντιπαθητική Οδηγεί όμως τα πράγματα προς την κάθαρση. Γιατί το έργο έχει κάθαρση, όπως και το βιβλίο». Πατέρας θα είναι ο Πασχάλης Τσαρούχας, κόρη η Κατερίνα Θεοχάρη και γιος ο Δημήτρης Χατζής. Η Αννα Βαγενά θέλει να ξεκινήσει τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη αρχές Νοεμβρίου και μετά θα κατηφορίσει στην αθηναϊκή βάση της. «Θέλω να τιμήσω την πόλη που με έχει τιμήσει τόσα χρόνια», λέει.

  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

No comments: