- ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ - ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Νέο χτύπημα στο θεσμό των επιχορηγήσεων. Παραιτήθηκε και τρίτο μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής των επιχορηγήσεων Θεάτρου του ΥΠΠΟΤ, ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος. Η παραίτησή του διαδέχεται άλλες δύο (30 Αυγούστου), του μεταφραστή Γιώργου Δεπάστα και της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Ασπασίας Κράλλη. Ο πρώτος υπέβαλε παραίτηση γιατί σκέφτηκε ότι δεν συμβιβάζεται να μεταφράζει θεατρικά έργα σε θιάσους που μπορεί ο ίδιος να προτείνει να επιχορηγηθούν. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι δεν του είχε δοθεί από το υπουργείο χρόνος για να αποφασίσει αν θέλει να συμμετάσχει.
- «Οικογενειακοί λόγοι»
Η δεύτερη «αποσύρθηκε» για «οικογενειακούς λόγους». Ποιος θα βγει να πει ότι αρνείται να χρεωθεί και το κόστος της καθυστέρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, που φέτος είναι δυσκολότερες από άλλοτε και απαιτούν περισσότερη δουλειά; Πέρασε ήδη μια βδομάδα χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της αντικατάστασής τους μέχρι που έσκασε και η παραίτηση του Γιάννη Μόσχου. Και ξαφνικά το ΥΠΠΟΤ απέκτησε αντανακλαστικά.
Για να προλάβει νέες διαρροές στη φυλλορροούσα Επιτροπή, ανακοίνωσε χθες τη σύσταση της νέας Γνωμοδοτικής. Τα νέα μέλη είναι η θεατρολόγος Κάτια Αρφαρά, ο σκηνοθέτης-στιχουργός Θοδωρής Γκόνης και η επ. καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Λίνα Ρόζη. Κουρασμένα τα «σταθερά» μέλη της Επιτροπής από το κύμα των παραιτήσεων αλλά και από την αβεβαιότητα «υπάρχουν λεφτά για επιχορηγήσεις;», αναρωτιούνται αν τελείωσαν οι «διαρροές» ή θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.
«Νομίζω ότι καλώς συνέβησαν τώρα όσα συνέβησαν, καθώς δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει κανονικά οι εργασίες μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Τσατσούλης, που βρέθηκε στο μέσον των ανακατατάξεων.
Ολοι αναρωτιούνται τι πραγματικά συνέβη. «Μετά τις πρώτες παραιτήσεις, βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, ανάμεσα σε θεωρητικούς» δικαιολόγησε την απόφασή του σε τηλεφωνική συνομιλία με την «Ε» ο Γ. Μόσχος.
«Θα πιθανολογήσει κανείς ότι έγιναν σημεία και τέρατα. Τίποτα φοβερό δεν συνέβη», προσθέτει. Το κακό είναι ότι οι παραιτήσεις έπεσαν σε μια πολύ κακή χρονικά περίοδο.
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή θα έπρεπε ήδη να συνεδριάζει ώστε μέσα στο μήνα να βγει η λίστα των επιχορηγούμενων και να καταβληθεί αισίως έως τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση της επιχορήγησης του 2011-12. Με το τσουνάμι των παραιτήσεων και την αναστάτωση που προκάλεσαν, ο στόχος που είχε θέσει το ΥΠΠΟΤ γίνεται ακόμη πιο μακρινός.
- Ολιγωρία
Τι έφταιξε; Η αναποφασιστικότητα, αν όχι ολιγωρία, του Παύλου Γερουλάνου να λάβει αποφάσεις. Κέρδισε χρόνο με τη δημόσια διαβούλευση για τις επιχορηγήσεις, αλλά όταν αποφάσισε να συστήσει τη Γνωμοδοτική Επιτροπή (τέλος Ιουλίου), τα μέλη της έφευγαν για διακοπές. Ετσι, δεν συνεδρίασαν για να ξεκαθαρίσει έγκαιρα και το ομιχλώδες τοπίο.
No comments:
Post a Comment