Wednesday, September 7, 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Πρώτη γεύση με Φάουστ, Ιουλιέτα και Ναμπούκο

Μελωδικά αποσπάσματα από όλες τις φετινές παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα σε δύο συναυλίες, στις 17 και 18 του μήνα


Ισίν Μετίν
Ισίν Μετίν
Νέα ήθη κομίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, θέλοντας να κάνει γνωστό το ρεπερτόριο που θα παρουσιάσει τον χειμώνα. Μια έξυπνη και ψυχαγωγική ιδέα είναι αυτή που προτείνει λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου, με δύο συναυλίες - πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 17 και 18 του μήνα με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης"). Πρόκειται για ένα "πρίβιου" των έργων που θα παρουσιαστούν τη νέα περίοδο στο θέατρο Ολύμπια αλλά και στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του ΜΜΑ.
Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών συνθέτουν μεγάλα χορωδιακά από όπερες, μελωδικά αποσπάσματα από οπερέτες αλλά επίσης μουσική μπαλέτου από την ορχήστρα και την χορωδία της ΕΛΣ.
Από το "Ελιξίριο του Ερωτα" του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, το οποίο θα ανοίξει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο (14 Οκτωβρίου), θα παρουσιαστεί η εισαγωγή, το εναρκτήριο χορωδιακό και η σύντομη άρια σε απλό ύφος, στην οποία ο πρωταγωνιστής Νεμορίνο εμφανίζεται τρελά ερωτευμένος με την αγαπημένη του Αντίνα.
Χορωδιακά από την Α' Πράξη, στα οποία φαίνεται η διάθεση παντρέματος ελληνικών παραδοσιακών σκοπών και ευρωπαϊκών χορών, θα ακουστούν από την οπερέτα η "Κρητικοπούλα" του Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα.

Γωγώ Ηλιοπούλου
Γωγώ Ηλιοπούλου
Ενα σημαντικό έργο ρεπερτορίου επιστρέφει στην ΕΛΣ μετά από πολλά χρόνια, ο "Φάουστ" του Σαρλ Γκουνό, από τον οποίο θα ακούσουμε μουσική από το μπαλέτο της οργιαστικής "Βαλπούργιας νύχτας" και το ανάλαφρο σαν αεράκι βαλς από την κατάληξη της Β' Πράξης.
Μαρία Μητσοπούλου
Μαρία Μητσοπούλου
Με δύο χορωδιακά των υπόδουλων Εβραίων από τον "Ναμπούκο" του Βέρντι θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Το πρώτο προέρχεται από την αρχή της όπερας, ενώ το πασίγνωστο δεύτερο ακούγεται στις όχθες του Ευφράτη και εκφράζει την αβάσταχτη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα.
Γιάννης Χριστόπουλος
Γιάννης Χριστόπουλος
Από τον "Ενα χορό μεταμφιεσμένων", μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις λυρικού έργου του Βέρντι όπου το χιούμορ κατέχει ξεχωριστή θέση, οι βραδιές περιλαμβάνουν το πρελούδιο, το εισαγωγικό χορωδιακό και τη σύντομη άρια του Ρικάρντο από την Α' Πράξη. Από το διάσημο Μπαλέτο του Προκόφιεφ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", θα ακουστεί η "Σκηνή στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας" με τη μουσική από το περίφημο πα ντε ντε των εραστών.
Το επόμενο απόσπασμα προέρχεται από την παραγωγή "Ολοι χορεύουν βαλς", με το διάσημο βαλς "Φωνές της άνοιξης".
Από την "Εύθυμη χήρα", ίσως την τελευταία από τις πολύ διάσημες βιεννέζικες οπερέτες, θα ακουστούν αποσπάσματα, όπως το "Τραγούδι της βίλια", το νοσταλγικά λικνιστικό ντουέτο ανάμεσα στη Χάνα και στον Ντανίλο αλλά και το χορωδιακό των "κοριτσιών".
  • ΣΟΛΙΣΤ
  • Σολίστ των συναυλιών είναι οι Γωγώ Ηλιοπούλου(υψίφωνος), Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος). Διευθυντής χορωδίας ο Νίκος Βασιλείου. Την ορχήστρα και τη χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Ισίν Μετίν. Η συναυλία της 17ης Σεπτεμβρίου θα μεταδοθεί από γιγαντοοθόνη στους κήπους του Μεγάρου.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 7/9/2011

No comments: