Saturday, June 18, 2011

Μονολογικός σκηνικός «Δαίμονας»



Το βασισμένο στο ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα «Δαίμονες», μονολογικό έργο της πεζογράφου, μεταφράστριας και δραματουργού Μαρίας Ευσταθιάδη «Δαίμονας/ sostenuto assai cantabile», θα παρουσιάσει ο θίασος «Συν-Επί», με ερμηνεύτρια την Ρούλα Πατεράκη (23-27/6, 9 μ.μ.) στο «Από μηχανής θέατρο» (Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, 10436 Αθήνα, 2105231131), στα πλαίσια του ειδικού παραστασιακού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών «Θέατρο σε Α' ενικό». Το έργο της Μ. Ευσταθιάδη πρωτοπαίχθηκε στα γαλλικά, στο περσινό Φεστιβάλ «Μousson d' art». «Εναυσμα» για τη συγγραφή του μονολογικού έργου στάθηκε το κεφάλαιο με την «Εξομολόγηση του Σταβρόγκιν», που λογοκρίθηκε στις πρώτες εκδόσεις του μυθιστορήματος, όπου ο Σταβρόγκιν εξομολογείται το βιασμό της μικρής Ματριόσα και την αυτοκτονία της.


Στον «Δαίμονα» της Ευσταθιάδη η μυθιστορηματική αλήθεια ανατρέπεται. Η Ματριόσα ζει και πενήντα χρόνων, πια, αφηγείται, μέσα από τρεις φωνές, τη δική της εκδοχή για τον έρωτά της για τον Σταβρόγκιν από παιδί, τη δεύτερη συνάντησή τους, όταν ήταν δεκαεπτάχρονη, τη σύντομη, αλλά και ταραγμένη σχέση τους, μέχρι την αυτοκτονία του, και την αφοσίωσή της σ' αυτόν μέχρι το θάνατό της.

Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη, ομάδα έμπνευσης: Ρούλα Πατεράκη - Ακις Βλουτής, σκηνικά - κοστούμια: Λιλή Κεντάκα, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βίντεο: Αλέξανδρος Μυστριώτης, ηχητική σύνθεση: Γιάννης Κοτσώνης, κίνηση: Μπέτυ Δραμισιώτη. Εισιτήρια: 20 ευρώ, φοιτητικό ΑμΕΑ 10 ευρώ.

No comments: