Thursday, June 16, 2011

Με Δουκάκη και Ουσάκοβα

  • 7ο Φεστιβάλ Αιγαίου
  • Η Ολυμπία Δουκάκη στον συγκλονιστικό μονόλογο «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν. 

Η
 Νατάλια Ουσάκοβα στο ρόλο της Βιολέτας στην «Τραβιάτα» 
Η Νατάλια Ουσάκοβα στο ρόλο της Βιολέτας στην «Τραβιάτα»  

Η Ρωσίδα σοπράνο Νατάλια Ουσάκοβα στην «Τραβιάτα» του Βέρντι. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής και χορογράφος Ρενάτο Τζανέλα, στην παγκόσμια πρεμιέρα του -βασισμένου στην όπερα του Μίκη Θεοδωράκη- μπαλέτου «Η Επιλογή της Μήδειας». Κι ακόμα, η πολωνική PanEuropean Philarmonia Orchestra σε ένα αφιέρωμα στον Μάλερ και μερικές ακόμα αναλόγου επιπέδου εκδηλώσεις που εγγυώνται ότι το 7ο Φεστιβάλ Αιγαίου (12-25 Ιουλίου), διατηρεί και φέτος τον ποιοτικό του πήχυ ψηλά.
Ξεκινά στην Ερμούπολη με επιπλέον προτέρημα, τον σταθερό τόσα χρόνια βασικό χώρο υποδοχής του: το πανέμορφο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου που κατασκευάστηκε το 1864, με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου. Ανάλογης ομορφιάς είναι και οι άλλοι δύο δημόσιοι χώροι της Ερμούπολης που προστέθηκαν φέτος ως σημεία φιλοξενίας των εκδηλώσεων: η επιβλητική πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο περίφημο δημαρχιακό μέγαρο -έργο του Ερνέστου Τσίλερ- και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.


Για όσους είναι θεατρόφιλοι ή λάτρεις της καλής πλευράς του Χόλιγουντ, πόλο έλξης αποτελεί, βέβαια, το όνομα της Ελληνοαμερικανίδας, βραβευμένης με Οσκαρ, Δουκάκη. Ταξιδεύει στη Σύρο στις 19 και 20 Ιουλίου με τη μεγάλη θεατρική της επιτυχία -που είδαμε και στην Αθήνα προ 5ετίας: η Δουκάκη ξαναγίνεται «Ρόουζ» στον μονόλογο του Σέρμαν, που είχε σκηνοθετήσει η Νάνσι Μέκλερ το 1999, όταν το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου κι από εκεί στο νεοϋορκέζικο Λίνκολν Σέντερ, για να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.
Νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου, το φεστιβάλ θ' ανοίξει την αυλαία του, με την «Τραβιάτα» του Βέρντι. Το μεγάλο προνόμιο της παραγωγής δεν είναι μόνον η σκηνοθεσία και η χορογραφία -σ' αυτήν την περίπτωση του Ρενάτο Τζανέλα- αλλά η ανάθεση του πρωταγωνιστικού ρόλου στη Νατάλια Ουσάκοβα.
Μ' αυτό τον ρόλο η Ρωσίδα σοπράνο έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, αποσπώντας κριτικές όπως αυτήν της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» που έγραψε για «μία όλο πάθος ερμηνεία από μια υπέροχη σοπράνο, της οποίας τα εντυπωσιακά piani και οι ευαίσθητες κολορατούρες μεταμορφώνουν την απόγνωση και την ευτυχία σε τραγούδι».
Τους υπόλοιπους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Ισπανός τενόρος Ισραελ Λοζάνο (Αλφρέντο), ο Αμερικανός βαρύτονος της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης Φρεντερίκ Μπέρτσιναλ (Τζόρτζο Ζερμόν), η μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου (Φλώρα), αλλά και οι Τζόζεφιν Ντελεντέρα, Τζόζεφ Μπρεντ, Μπρεντ Ντέιβις, Μπέντζαμιν Ντόκινς, Ρίτσαρντ Μπλοκ, Μπράντλεϊ Τράμελ και Θεόδωρος Μωραΐτης.

Τη μουσική διεύθυνση της πολωνικής PanEuropean Philarmonia Orchestra αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αιγαίου και αρχιμουσικός Πίτερ Τιμπόρις. Τα σκηνικά της παράστασης, που θα επαναληφθεί στις 14 και 16 Ιουλίου, κάνει ο Γιώργος Κολιός και ο Βινίτσιο Κέλι τους φωτισμούς.
Για τις 13 και 15 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στη χορωδιακή μουσική, με τη συμμετοχή 18 χορωδιών (παιδικών, γυναικείων ή μικτών) και συνολικά 400 χορωδών από ΗΠΑ, Καναδά και Ελλάδα. Οι συναυλίες τους, με ρεπερτόριο από θρησκευτικά έργα του 12ου αιώνα έως έργα σύγχρονων συνθετών, θα φιλοξενηθούν είτε στο θέατρο «Απόλλων», με τη συνοδεία της PanEuropean Philarmonia, είτε στον Αγιο Νικόλαο, α καπέλα. Η ίδια ορχήστρα, όμως, στις 15 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τον θάνατο του Μάλερ, ερμηνεύει, υπό τον Τιμπόρις, έργα του, με σολίστ τη Φινλανδοκαναδή υψίφωνο Ιλάνα Λαπαλάινεν. Και στις 17 Ιουλίου, η ορχήστρα επιστρέφει με «Κάρμινα Μπουράνα» του Ορφ και τη σουίτα «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, ο Τζανέλα χαρίζει στο φεστιβάλ μια παγκόσμια πρεμιέρα, αυτήν του ολοκληρωμένου, πλέον, μπαλέτου «Η Επιλογή της Μήδειας», που έχει χορογραφήσει ο ίδιος, με τη μουσική της όπερας «Μήδεια» του Μίκη Θεοδωράκη. Εκπλήξεις κρύβει και το «καστ», που παραδίδει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο χορευτές της Λυρικής, στη Μαρία Κουσουνή-Φίκα (Μήδεια) και στον Ντανίλο Ζέκα (Ιάσων), φροντίζει, όμως, να πλαισιώνονται από νεαρά αστέρια των Μπαλέτων του Βερολίνου και της Οπερας της Βιέννης, καθώς από τη χοροθεατρική ομάδα «Ακροποδητί» της Σύρου.
Το φεστιβάλ κλείνει την αυλαία του στις 25 Ιουλίου, μ' ένα γκαλά όπερας στο οποίο συμμετέχουν οι σπουδαστές του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος, Greek Opera Studio, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λαπαλάινεν.
info: Εισιτήρια για το Φεστιβάλ Αιγαίου προπωλούνται ήδη στα ταμεία του θεάτρου «Απόλλων». Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 30 και 15 ευρώ, ενώ το ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις κοστίζει 90 ευρώ.

No comments: