Monday, June 13, 2011

Η «Συμμορία των 5» κάνει το ντεμπούτο της στο θέατρο

Θα παρουσιαστεί σε νέα εκδοχή, κατά τον Γκράχαμ Λάινεχαν 

The Guardian 

Μπορεί να ασχολείται με κακοποιούς που εκμεταλλεύονται μια γλυκιά γηραιά κυρία για να ληστέψουν μια τράπεζα, ωστόσο η κινηματογραφική κωμωδία «The Ladykillers» (στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο «Η συμμορία των 5») είναι από τις αγαπημένες του βρετανικού κοινού, και όχι μόνο. Τώρα, η κλασική παραγωγή των στούντιο Ealing πρόκειται να μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή για πρώτη φορά, σε νέα εκδοχή γραμμένη από τον Γκράχαμ Λάινεχαν.

Οι παραγωγοί του έργου ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες ότι η στυλάτη μαύρη κωμωδία του 1955 θα παρουσιαστεί τη νέα σεζόν στο θέατρο, με τον Πίτερ Καπάλντι στον ρόλο του γλυκομίλητου αλλά διαβολικού «καθηγητή Μάρκους», του αρχηγού της ομάδας των ληστών που ερμήνευσε στην οθόνη ο Αλεκ Γκίνες.


Το θεατρικό έργο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συγγραφική δουλειά του Λάινεχαν. «Ηθελα η ταινία να στοιχειώσει το θεατρικό έργο και όχι να κάνω απλώς μια μεταγραφή», είπε. Θα υπάρχει επίσης περισσότερο γέλιο. Ο Λάινεχαν ρωτήθηκε από τους παραγωγούς αν συμφωνούσε ότι οι «Ladykillers» ήταν σπουδαία ταινία, αλλά ότι θα μπορούσε να είναι πιο αστεία. «Συνειδητοποίησα ότι μου πρόσφεραν μια ευκαιρία να παίξω με αυτές τις υπέροχες κούκλες μέσα σ’ ένα τεράστιο κουκλόσπιτο», είπε.
  • Θα συμφωνούσαν;
Ο Λάινεχαν αναρωτήθηκε αν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Αλεξάντερ Μακέντρικ, και ο σεναριογράφος, ο Ουίλιαμ Ρόουζ (ο οποίος πέθανε το 1987, έξι χρόνια νωρίτερα από τον σκηνοθέτη), θα συμφωνούσαν με τη δική του εκδοχή. «Αυτό που πιστεύω πως δεν θα τους άρεσε θα ήταν μια απευθείας μεταφορά από την οθόνη στη σκηνή. Και δεν θα ήθελα καθόλου να φανεί ότι στέκομαι κριτικά απέναντι στην ταινία, κάθε άλλο. Απλώς θέλουμε να δώσουμε περισσότερα φαρσικά στοιχεία σε μια σκοτεινή, μαύρη κωμωδία». Ο Λάινεχαν έγραψε το έργο έχοντας στη μνήμη του την ταινία και όχι παρακολουθώντας την προσεκτικά ξανά και ξανά. «Ανυπομονώ να τη δω να στέκεται στα πόδια της», είπε.

Η ιστορία ξεκινάει με μια ογδοντάρα κυρία που μένει σ’ ένα παλιό σπίτι στο Κινγκς Κρος, στο Λονδίνο, και που θέλει να φιλοξενήσει έναν οικότροφο νοικάρη. Οταν κάνει την εμφάνισή του ο γοητευτικός Μάρκους –ο Αλεκ Γκίνες τον ερμηνεύει εκπληκτικά σαν διασταύρωση Νοσφεράτου και κοσμικού Λονδρέζου– οι προσευχές της εισακούονται. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα όταν καταφθάνουν και οι φίλοι του, για να κάνουν πρόβες για το κουαρτέτο εγχόρδων τους. Βέβαια, τα φαινόμενα απατούν.

Ο Πίτερ Καπάλντι, ηθοποιός με σημαντικές επιδόσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση, θα παίξει τον «καθηγητή». «Είναι ένας υπέροχος ρόλος», λέει. «Κάναμε μια πρόβα - ανάγνωση με το κείμενο του Γκράχαμ και οι διάλογοι έβγαιναν αμέσως από το χαρτί. Ενιωσα πολύ άνετα με αυτόν τον διαβολικό ήρωα, και ανησυχώ». Παραδέχεται ότι τον φόβισε λιγάκι το γεγονός ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο όπου βάδισε ο Αλεκ Γκίνες, «αλλά δεν μπορείς να απομιμηθείς αυτά που έγιναν στο παρελθόν, πρέπει να βρεις τον δικό σου τρόπο».

Ο Λάινεχαν θα δώσει μεγαλύτερους ρόλους στα άλλα μέλη της συμμορίας, ανάμεσά τους ο «τέντι-μπόι» Χάρι, που αρχικά τον ερμήνευσε ο Πίτερ Σέλερς και που τώρα θα τον ερμηνεύσει ο Στίβεν Γουάιτ. Ο κωμικός Μπεν Μίλερ θα παίξει τον Λούις, που στην ταινία τον έπαιζε ο Χέρμπερτ Λομ. Ο Τζέιμς Φλίιτ θα ερμηνεύσει τον «δήμαρχο» και ο Κλάιβ Ρόου τον μεγαλόσωμο και χαζό Ουάν Ράουντ. Η Μάρσια Γουόρεν έχει αναλάβει τον ρόλο που τόσο ωραία έπαιξε στην ταινία η Κέιτι Τζόνσον, τη γηραιά κυρία Λουίζα Γουίλμπερφορς.

Το έργο θα σκηνοθετηθεί από τον Σον Φόλεϊ και θα κάνει την πρεμιέρα του τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Λίβερπουλ Πλέιχαουζ, προτού μεταφερθεί στο θέατρο Γκίλγουντ του Λονδίνου. Η Καθημερινή, 12/6/2010

No comments: