Saturday, June 18, 2011

Ο Νάρκισσος και ο Δαίμονας....


Ο Νάρκισσος και ο Δαίμονας....
Ο Αγγελος Παπαδημητρίου και η Ρούλα Πατεράκη δίνουν παραστάσεις σε Α' Ενικό...



«Ενα κατακάθι της κοινωνίας, ένας άνδρας που καθαρίζει λουτρά και αποδυτήρια ανδρών, ένας άνθρωπος που αμπελοφιλοσοφεί , αυτός είναι ο ήρωας του "Νάρκισσου"», λέει ο Αγγελος Παπαδημητρίου που ανέλαβε να τον ερμηνεύσει μέσα από το ποιητικό κείμενο της Ελενας Πέγκα, η οποία και το σκηνοθετεί.

«Δεν έχει μείνει πλέον τίποτα από τον ναρκισσισμό του. Η Ηχώ ακούγεται από τα μεγάφωνα, σαν στοιχείο της φύσης. Κι εκείνος μέσα από εμμονές, από φωτογραφίες, από ερωτικές αναμνήσεις, παραληρεί. Εξωστρεφής στις εκφράσεις και τις αντιδράσεις του, ο Νάρκισσος αυτοαναιρείται και αποδέχεται τον εαυτό του, ως εκεί που δεν πάει άλλο. Αλλωστε κι εγώ σαν καλλιτέχνης καταλαβαίνω αυτά τα σκαμπανεβάσματα.... Το θέαμα όμως της Πέγκα εντάσσεται μέσα σε ένα ομαδικό πλαίσιο, με χιούμορ, κομψότητα αλλά και πίκρα»
. Στον χώρο που κινείται ο Αγγελος Παπαδημητρίου μπαίνουν και βγαίνουν άνδρες, ωραίοι και άσχημοι, έμψυχο υλικό του σκηνικού. «Πιστεύω», καταλήγει ο ηθοποιός και εικαστικός καλλιτέχνης, «ότι ο ναρκισσισμός στον άνδρα είναι πιο απελπισμένος... Ο ήρωάς μου ξεκινά με την μπλε ποδιά του καθαριστή και σιγά-σιγά, σαν μια παλιά δόξα του θεάτρου, αναπολεί».

Με αφετηρία τη Ματριόσα, τη δωδεκάχρονη ηρωίδα του Ντοστογιέφσκι στους «Δαιμονισμένους» που, μετά τον βιασμό της, αυτοκτονεί, η Ρούλα Πατεράκη ανέλαβε να την ερμηνεύσει, παρακολουθώντας όμως τη ζωή της μέσα από το κείμενο που έγραψε η Μαρία Ευσταθιάδη. «Είναι πλέον πενήντα χρόνων και ζει σ΄ένα χωριό στην Ελβετία», λέει η ηθοποιός και συνεχίζει: «Την παρακολουθούμε μέσα από τρεις χρονικές περιόδους, την ηλικία του βιασμού της, τη σημερινή και μια ενδιάμεση, στα 18 της όταν ξανασυνάντησε τον βιαστή και εραστή της». Στην ουσία πρόκειται για ένα πολυφωνικό ποίημα, που αναμειγνύει τις ηλικίες. «Είχα μεγάλη δυσκολίας στην εκμάθηση γιατί είναι ένα κείμενο που μοιάζει με παραλήρημα, που δεν διαθέτει λογική συνέχεια, γιατί άλλοτε η ηρωίδα είναι η δωδεκάχρονη, άλλοτε δέκα οκτώ κι άλλοτε πενήντα... Παράλληλα όμως είναι ένα κείμενο σύγχρονο και μια παράσταση που χρησιμοποιεί και το βίντεο για να αποδώσει το νόημα της. Είναι ένα κείμενο ρέον, υποκειμενικό και ψυχαναλυτικό. Καταλήγει δε στην αυτοκτονία της ηρωίδας, αλλά στα πενήντα της, μια άγρια αυτοκτονία», καταλήγει η Ρούλα Πατεράκη.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Θεατρικών Μονολόγων «Θέατρο σε Α΄Ενικό» του Φεστιβάλ Αθηνών περιλαμβάνονται:
* «Νάρκισσος» της Ελενας Πέγκα με τον Αγγελο Παπαδημητρίου
Πειριαώς 260 (Χώρος Ε)
Πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου, στις 21.00. Παραστάσεις 21/6 (21.00 & 23.00) και 22/6 (23.00)
Εισιτήρια: 20 - 10 ευρώ
Διάρκεια 55 λεπτά
* «Δαίμονας» _Sostenuto assai cantabile της Μαρίας Ευσταθιάδη με τη Ρούλα Πατεράκη
Από Μηχανής Θέατρο
Πρεμιέρα στις 23 Ιουνίου, στις 21.00. Παραστάσεις ως και τις 27/6 (21.00)
Εισιτήρια: 25 - 20 - 10 ευρώ
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

No comments: