Tuesday, June 14, 2011

Ταξίδι στον κόσμο του Τσέχοφ

  • ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 
Ο "Βυσσινόκηπος" θα αναμεταδοθεί ζωντανά στην αίθουσα Τριάντη στις 30 του μήνα από το Λονδίνο όπου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Ντέιβις
Ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Ντέιβις -ειδήμων του ρωσικού ρεπερτορίου στο
 βρετανικό θέατρο- και ο συγγραφέας Αντριου Απτον ενώνουν τις δυνάμεις 
τους σε μια παραγωγή διασκεδαστική και συγκινητική
Ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Ντέιβις -ειδήμων του ρωσικού ρεπερτορίου στο βρετανικό θέατρο- και ο συγγραφέας Αντριου Απτον ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παραγωγή διασκεδαστική και συγκινητική

Με σκηνικό του τις αρχές του καταιγιστικού 20ού αιώνα, το τελευταίο θεατρικό αριστούργημα του Αντον Τσέχοφ, ο "Βυσσινόκηπος", αποτυπώνει μια στιγμή οδυνηρών αλλαγών στην ιστορία της Ρωσίας, καθώς η χώρα βαδίζει μοιραία προς το 1917 και ο παλιός κόσμος παραπαίει στο χείλος μεγάλων ανατροπών.

Ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Ντέιβις -ειδήμων του ρωσικού ρεπερτορίου στο βρετανικό θέατρο- και ο συγγραφέας Αντριου Απτον ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παραγωγή διασκεδαστική και συγκινητική. Με μια λαμπρή ομάδα ηθοποιών αποδίδουν αφοπλιστικά το άγριο σφρίγος και τη διαπεραστική μελαγχολία των έργων του Τσέχοφ.


Η παράσταση, που παίζεται ήδη στο Λονδίνο από τον περασμένο Απρίλιο, στη σκηνή Ολίβιε του Εθνικού Θεάτρου, θα αναμεταδοθεί ζωντανή, στις 30 Ιουνίου, στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", μαζί με τις 375 αίθουσες σε όλο τον κόσμο, που αποτελούν το δίκτυο του προγράμματος National Live, στο οποίο συμμετέχει και το "Μέγαρο Μουσικής" (από τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα).

Η νέα απόδοση του έργου από τον Αυστραλό συγγραφέα, Αντριου Απτον (διευθύνει τον Θεατρικό Θίασο του Σίντνεϊ με τη γυναίκα του, ηθοποιό, Κέιτ Μπλάνσετ) επιχειρεί ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο του Τσέχοφ, αποφεύγει τα συναισθηματικά στερεότυπα και τη ρομαντική νοσταλγία, που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις βρετανικές παραστάσεις των έργων του Ρώσου συγγραφέα και επιλέγει μια πιο σκληρή γραφή, με υπερσύγχρονο, ανελέητο λεξιλόγιο.

Η σκηνοθεσία του Χάουαρντ Ντέιβις δεν έχει τίποτε το ελεγειακό και αξιοποιεί την αποκαλυπτική γλώσσα του Απτον, για να χτίσει μια αδρή παράσταση, πιστή στην επιμονή του Τσέχοφ στη λεπτομέρεια, στη λεπτομέρεια ως πλοκή και στην αφήγηση της ζωής ως αίνιγμα.

Ο Ντέιβις, όπως έγραψαν οι Βρετανοί κριτικοί, συλλαμβάνει άψογα τις βαθιές αντιφάσεις των χαρακτήρων του Τσέχοφ. Με τη βοήθεια των σκηνικών της Μπάνι Κρίστι, δημιουργεί με απόλυτη ακρίβεια το πορτρέτο μιας κοινωνίας σε μια καμπή ιστορικής μεταμόρφωσης, όταν η εξουσία και ο πλούτος αλλάζουν χέρια. Από τα τρυφερά ερείπια του ρομαντισμού και της αριστοκρατικής αμεριμνησίας αναδύεται το εμπορικό πνεύμα, η κερδοσκοπία και ο σιδερένιος πέλεκυς που επιτίθεται στη φύση, καταστρέφει την ομορφιά της και αρπάζει την αίγλη της.

Ο Τσέχοφ, αδιόρατος, όπως πάντα στα έργα του, βάζει ανεπαίσθητα ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες την αμφιθυμία του για την αλλαγή και την επέλαση της προόδου.

  • ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΦΥΣΗ
Η Ζόι Γουαναμέικερ, με λαμπρή θητεία στη βρετανική σκηνή, παίζει τη Ρανέφσκαγια άψογα, αναδεικνύοντας την παράδοξη φύση της: απόλυτα ασύνετη με τα οικονομικά, ανεύθυνη, κυκλοθυμική αλλά και με έντονη συναισθηματική ευφυΐα. Ο γήινος Λοπάχιν του Κόνλεθ Χιλ, ηθοποιού με γερές ρίζες στο σανίδι, ταλανίζεται κι αυτός από εσωτερικές συγκρούσεις: οδυνηρά φαιδρός, θριαμβευτικά εκδικητικός αλλά και γεμάτος ενοχές για τον θρίαμβό του. Τη διανομή συμπληρώνουν ο Τζέιμς Λόρενσον (Λεονίντ Γκάιεφ), η Τσάριτι Γουέκφιλντ (Ανια), η Κλόντι Μπλέικλι (Βάρια), ο Μαρκ Μπόναρ (Τροφίμοφ) κ.ά.
  • 3 ΩΡΕΣ
    Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες, με διάλειμμα 20 λεπτών. Θα είναι σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι.

No comments: