Tuesday, June 14, 2011

Οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη στο Φεστιβάλ Αθηνών: Μια διόλου νοσταλγική αναβίωση



Την ευκαιρία για μια (διόλου νοσταλγική) αναβίωση ενός είδους μουσικού θεάτρου που στις μέρες μας θεωρείται «τελειωμένο» δίνει το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα και την Τρίτη, στους χώρους της Πειραιώς 260 (Αποθήκη Η), την εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι όπερες των ζητιάνων και τη δουλειά της πάνω στην οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η κόρη της καταιγίδος.
Το τρίπρακτο αυτό έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά μετά από πενήντα περίπου χρόνια, καθώς, όπως σημειώνει ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός, αν και «περισσότερα από χίλια έργα γράφτηκαν κατά την ακμή της ελληνικής οπερέτας, στις μέρες μας έχουν καταλήξει να ανεβαίνουν ελάχιστα, κυρίως μέσα από ένα πρίσμα ψευδονοσταλγίας για το αθηναϊκό αστικό τοπίο της εποχής». Αντίθετα, η ομάδα και ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ευκλείδης αντιμετωπίζουν αυτό το γραμμένο το 1923 έργο «όπως ένα σύγχρονο, κριτικό έργο το οποίο αφορά εμάς τους ίδιους, την κοινωνία του σήμερα και όχι μια άλλη μακρινή κοινωνία αστικής προέλευσης».

Και συνεχίζουν παρατηρώντας πως «σε πείσμα του ιδεολογήματος πως, τάχα, πρόκειται για ξενόφερτο και δεύτερο είδος που δεν μας αφορά πραγματικά, η οπερέτα είναι στην πραγματικότητα ανεξάλειπτο κομμάτι της καλλιτεχνικής ιστορίας του αστικού ελληνισμού. Πρόκειται, ουσιαστικά, μαζί με την ελαφρύτερη επιθεώρηση, για το μοναδικό μουσικοθεατρικό είδος που ρίζωσε βαθιά στη νεοελληνική πραγματικότητα, αφήνοντας ογκωδέστατη κληρονομιά».
Φάρσα βασισμένη σε γαλλικά πρότυπα, Η κόρη της καταιγίδος περιγράφει τις απίθανες περιπέτειες μιας ελληνικής οικογένειας, όπου ο Πέτρος παντρεύεται τη Ρίκα Γραικίδου, ωστόσο η σατανική πεθερά του θα εκμεταλλευτεί διάφορες συμπτώσεις και η ιστορία θα εξελιχθεί μέσα από μια σειρά ανατροπές.
Αυτό που κυρίως όμως παρακίνησε τους δύο δημιουργούς, συνθέτη και σκηνοθέτη, είναι η μουσική δραματουργία του Σακελλαρίδη, την οποία χαρακτηρίζουν «υποδειγματική». Είναι καιρός πια, τονίζουν, «να αποκατασταθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του μουσικού μας θεάτρου».
Στην παράσταση, που παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση - μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ναλμπάντης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Κωστής Ρασιδάκις, Ελένη Λιώνα, Άρης Προσπαθόπουλος, Σοφιάννα Θεοφάνους, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κάθυ Ίντρα, Στάθης Κόκκορης.

No comments: