Saturday, June 18, 2011

ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ: «Η εποχή απαιτεί καυστική κριτική»

Ντύνεται "παρωδία της Κλυταιμνήστρας" στους "Σκηνοβάτες" του Σταμάτη Φασουλή, ετοιμάζεται για επιθεώρηση, ενώ μιλά και για τους "Αγανακτισμένους" 
 Η Σοφία Φιλιππίδου γυρνά στην Επίδαυρο με τους «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου και του Σταμάτη Φασουλή

Η Σοφία Φιλιππίδου γυρνά στην Επίδαυρο με τους «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου και του Σταμάτη Φασουλή

Ηταν στον "Πλούτο" του Θεάτρου Τέχνης που έπαιξε πρώτη φορά στην Επίδαυρο η Σοφία Φιλιππίδου και είναι με τους "Σκηνοβάτες" του Εθνικού Θεάτρου και του Σταμάτη Φασουλή που γυρνά σε αυτήν με λαχτάρα και όρεξη... Η ίδια μας μιλά για την παράσταση, τους ρόλους της και τους "Αγανακτισμένους", αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της...
Θέλω να ξεκινήσουμε από την είδηση που σε θέλει να ντύνεσαι την... Κλυταιμνήστρα στους "Σκηνοβάτες".
Δεν παίζω την Κλυταιμνήστρα, αλλά μια... παρωδία της. Στην αρχαία Ελλάδα κουρασμένοι από τις τραγωδίες και τα δράματα, τα παρωδούσαν, τα... κορόιδευαν με τους λεγόμενους Φλύακες. Θα βγω στη σκηνή με... φίδια στα μαλλιά και με όψη ιδιότυπης "μάγισσας", προκειμένου να εξηγήσω στο κοινό τον λόγο που... σκότωσα τον άντρα μου, για να σφαγιαστώ λίγο μετά από τον γιο μου! Οι σκηνές που έχει γράψει ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος έχει γράψει τους "Σκηνοβάτες" και τους σκηνοθετεί, είναι ξεκαρδιστικές με απίστευτο χιούμορ. Κλαίμε από τα γέλια.

Θα... ντυθείς κι άλλες ηρωίδες όμως σε αυτή τη δουλειά.
Θα ντυθώ μια Εταίρα Βακχίδα-Μαινάδα, αλλά και μια σύγχρονη Κασσάνδρα που μιλάει για το σήμερα...
Ξέρω ότι "έκλεισες" για την παράσταση αυτή εν λευκώ...
«Η εποχή απαιτεί καυστική κριτική»

Οταν έχεις συνεργαστεί με τον Σταμάτη Φασουλή και τον έχεις αγαπήσει, δεν μπορείς παρά να του δοθείς... εν λευκώ. Του παραδόθηκα με κλειστά τα μάτια, έχοντάς του πάντα εκτίμηση και σεβασμό για την προσωπικότητα, το κύρος, το ταλέντο του. Κι εδώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Η ιδέα του να μιλήσει για τη σημερινή κατάρρευση, ταξιδεύοντας στον 2ο μ.Χ. αιώνα, όπου είχε καταρρεύσει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είναι κατά τη γνώμη μου αληθινά ιδιοφυής.
Πριν από δέκα χρόνια είχες πρωτοβγεί στην Επίδαυρο ως Πενία στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης και στην εποχή της απόλυτης πενίας επανέρχεσαι σε αυτήν. Πώς νιώθεις γι' αυτό;
Νιώθω αληθινή χαρά που σε μια εποχή που η πενία έχει πια... πρωταγωνιστικό ρόλο μπορώ να νιώθω "Πλούτο" ψυχής μέσα από τη χαρά της δημιουργίας σε μια τέτοια δουλειά. Δεν πρέπει να παραδίδουμε τα όπλα και έγιναν τόσο δύσκολα τα πράγματα πια... Πρέπει να κρατάμε ψηλά το κεφάλι μέσα από τη δημιουργία - ο καθένας ας βρει τον τρόπο να το κάνει μέσα από τη δουλειά ή τη ζωή του... Νιώθω και πικρία και οργή και θλίψη και αγανάκτηση για όλα όσα γίνονται, για όλα όσα συμβαίνουν και τα συναισθήματα αυτά τα κάνω τέχνη.
Κατέβηκες στο Σύνταγμα με τους "Αγανακτισμένους";
Πέρασα από το Σύνταγμα κι εγώ και ένιωσα την ανάγκη του κόσμου να αντιταχτεί σε όσα πλείστα τον βαραίνουν με την ήπια, μα δυνατή εξέγερσή τους. Η ψυχή μου είναι μαζί τους.
Η εποχή ενδείκνυται και για επιθεώρηση, στην οποία γυρνάς.
Ναι, θα πρωταγωνιστήσω στην επιθεώρηση που ετοιμάζουν για το "Λαμπέτη" οι Αλέξανδρος Ρήγας - Δημήτρης Αποστόλου και όπως καταλαβαίνεις έχουν πολύ "ψωμί" λόγω του όλου... σκηνικού που υπάρχει. Ναι, η εποχή απαιτεί κριτική καυστική, που μπορεί και κάνει η επιθεώρηση. Είχα χρόνια να ασχοληθώ με το είδος και βρήκα πως είναι η ιδανική στιγμή να το κάνω. Νιώθω σαν να γυρνώ σε μια παλιά αγάπη, που χωρίσαμε καλά και που έχω λαχτάρα να την ξαναβρώ. Οπως λαχτάρα έχει και ο κόσμος να βλέπει την αγανάκτησή του ανεβασμένη στη σκηνή.

Οι "Σκηνοβάτες" του Σταμάτη Φασουλή ανεβαίνουν στην Επίδαυρο στις 15 και τις 16 Ιουλίου σε σκηνοθεσία του ιδίου και με τους Μεντή, Κουρή, Τρύπη, Κοκκίνου, Παπαδημητρίου, Μαλκότση, Μουμούρη κ.ά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 17/6/2011

No comments: