Monday, June 13, 2011

Ηθοποιοί 10 + 10 Εικαστικοί

  •  ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ
Σήμερα, όλοι κάτι αποχαιρετάμε. Τη βεβαιότητα και την ασφάλεια του χθες, τις ψευδαισθήσεις, την ευμάρεια. Τα δεδομένα αλλάζουν, στις σχέσεις μας, στην εργασία, στην κοινωνία και στην πολιτική.
Οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Πανουργιά, Θέμις Μπαζάκα, Αντζελα Μπρούσκου και Γιώργος Συμεωνίδης μπροστά στο έργο «Opportunities, let's make a lots of money», του Ματιέ Λορέζ  

Οι δέκα ηθοποιοί και οι δέκα εικαστικοί, που έσμιξαν δύο μήνες πριν, για να προσεγγίσουν την έννοια του αποχαιρετισμού, σίγουρα κουβάλησαν μαζί τους τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλεί η κρίση που ζούμε. Πάνω απ' όλα, όμως, μετέφεραν τις βεβαιότητες και τις ανασφάλειες της τέχνης τους. Αυτό ήταν το στοίχημα: η συνάντηση δύο τεχνών, της υποκριτικής και των εικαστικών, με σκοπό να παράγουν διαφορετικά «ζωντανά έργα». Τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μισοεγκαταλειμμένο διώροφο νεοκλασικό κτήριο στον Κεραμεικό, ο θεατής, σαν «ζωντανό έκθεμα» κι εκείνος, θα παρακολουθεί κατά βούληση ό,τι θέλει και για όσο θέλει. Συνολικά θα παρουσιαστούν 10 περφόρμανς (κάποιες διάρκειας 5 ωρών, κάποιες πολύ μικρότερες, που θα επαναλαμβάνονται), άλλες πιο διαδραστικές, άλλες πιο προσωπικές, άλλες που ο θεατής θα βλέπει από απόσταση.


Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου θα δέχεται έναν έναν τον θεατή σε ένα δωμάτιο και θα κλείνει πίσω του την πόρτα. Η Θεοδώρα Τζήμου με τον εικαστικό Παντελή Μάκκα μετέφεραν -κατά κάποιον τρόπο- το σπίτι τους στον Κεραμεικό. Θα συμπεριφέρονται σαν να ζουν μόνιμα εκεί, για παράδειγμα, θα μαγειρεύουν. Ο θεατής θα μπορεί να τους δει από απόσταση. Η φωτογράφος Χριστίνα Δημητριάδη με την ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη θα «ζωντανέψουν» κάποιες από τις φωτογραφίες της πρώτης. Η Αγγελική Παπούλια με τον Θοδωρή Προδρομίδη θα παρουσιάσουν έναν πολιτικό αποχαιρετισμό, ενώ ο Γιώργος Συμεωνίδης θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το άπειρο, σε μια προσπάθεια να καταργήσει την έννοια του αποχαιρετισμού.

Δεν χωρίζονται όλοι σε ζευγάρια. Για παράδειγμα, ο εικαστικός Κωστής Βελώνης φέρνει από το σπίτι το βίντεο-έργο του, με το οποίο ο ίδιος θα συνομιλήσει. Οπως και ο Παντελής Παντελόπουλος.

Εκπλήξεις και ανατροπές: πολλές. Οι επιμελήτριες του «Αποχαιρετισμού», η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα και η επιμελήτρια εκθέσεων Μαρίνα Φωκίδη, δεν επιθυμούν να τις αποκαλύψουν. Ξέρουμε όμως ποιοι είναι οι περφόρμερ. Στους 10 συνολικά ηθοποιούς θα δούμε ακόμη τους: Γιώργο Βαλαή, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Αντζελα Μπρούσκου, Μαρία Πανουργιά, Ιωάννα Τσάμη. Στους 10 εικαστικούς συμπεριλαμβάνονται και οι: Αλέξανδρος Μιστριώτης, Δημήτρης Παπαδάτος, Σωκράτης Σωκράτους, Δημήτρης Τάταρης.

Η έννοια του αποχαιρετισμού απασχολούσε εδώ και καιρό τη Θέμιδα Μπαζάκα. Με τη Μαρίνα Φωκίδη σκέφτηκαν να φέρουν σε επαφή ηθοποιούς και εικαστικούς που δεν γνωρίζονταν από πριν. Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Ομως, στις πολύωρες συζητήσεις προέκυψαν πράγματα και, το κυριότερο, δημιουργήθηκαν προσωπικές σχέσεις, που θα μείνουν «ζωντανές» και μετά. Το υλικό των εργαστηρίων και των συζητήσεων των 20 προσωπικοτήτων αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο που θα δουν και οι θεατές - το making of του «Αποχαιρετισμού».

«Τελικά η συνύπαρξη των... τεχνών ήταν πολύ εποικοδομητική. Οι εικαστικοί είχαν πολλά να μάθουν από τους ηθοποιούς για την τέχνη εν τη γενέσει, την υποκριτική. Είναι τελείως διαφορετικοί οι ηθοποιοί ως περφόρμερ. Και οι ηθοποιοί, πολλά από τους εικαστικούς για την ανάπτυξη μιας πιο αυθαίρετης σκέψης. Τα πάντα δεν είναι αναπαράσταση», τονίζει η Μαρίνα Φωκίδη.

Εναν χρόνο πριν, μας σύστησε τη δραστήρια πλατφόρμα τέχνης «Kunsthalle Athena» στο ίδιο νεοκλασικό, στον Κεραμεικό. Και τώρα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μαζί με τη Θέμιδα Μπαζάκα μάς καλούν να δούμε μια έκθεση-παράσταση, ένα ιδιαίτερο πείραμα... Α, στην ταράτσα με την όμορφη θέα, θα γίνει το αποχαιρετιστήριο πάρτι... Είσοδος ελεύθερη. Από τις 7 μ.μ. έως τις 12 μ.μ., Κεραμεικού 28.

No comments: