Tuesday, June 14, 2011

Στον αέρα οι παραστάσεις του Εθνικού και του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο

 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι παραστάσεις των δύο κρατικών θεάτρων, του Εθνικού και του Βορείου Ελλάδος, στην Επίδαυρο, όπως και η καθιερωμένη θερινή περιοδεία τους σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Με κοινή ανακοίνωσή τους (στις 10/06) οι εργαζόμενοι (Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, παραμονές του Φεστιβάλ Επιδαύρου. 

Το ποτήρι ξεχείλισε με την περιστολή της αποζημίωσης των εκτός έδρας, «σε σημείο που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση. Από 130 ευρώ, στο εξής οι εργαζόμενοι των κρατικών σκηνών θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ημερήσια διαμονή και διατροφή τους με 71 ευρώ. Σχεδόν τα μισά. 

Δεύτερη αιτία των κινητοποιήσεών τους είναι η ένταξη των σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ με τον Ν. 3899/10. «Ο νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί», τονίζουν. 

Για τα ανοιχτά αυτά ζητήματα, που ανεβάζουν το θερμόμετρο και θέτουν σε πρωτοφανή για τον θεσμό των Επιδαυρίων κίνδυνο τις παραστάσεις των δύο σκηνών, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές τους, Γιάννης Χουβαρδάς και Σωτήρης Χατζάκης, έχουν προγραμματίσει την Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Ηθοποιοί και τεχνικό προσωπικό έχουν τα μάτια στραμμένα στα αποτελέσματα αυτή της συνάντησης. 

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα νομοθετικής φύσης που ελπίζω να λυθεί την Πέμπτη», λέει ο Γ. Χουβαρδάς, προσθέτοντας: «Συμμερίζομαι πλήρως τις αγωνίες του προσωπικού. Είναι αγωνίες και της διεύθυνσης».

«Στο Εθνικό οι πάντες είναι αναστατωμένοι. Ακόμα και μεταξύ των ηθοποιών υπήρξαν φοβερές αντιδράσεις. Δεν μπορείς να τους ζητήσεις, με την μπακάλικη μείωση των εκτός έδρας έως και 40%, να βάλουν από την τσέπη τους για να γίνει η περιοδεία. Είναι παράλογο», παραδέχεται η σύμβουλος του καλλιτεχνικού διευθυντή, Εφη Θεοδώρου. 

«Θα το πολεμήσουμε να εξαιρεθούμε από τη ρύθμιση. Δεν είμαστε ΔΕΚΟ και δεν μπορούμε να είμαστε. Είμαι αισιόδοξη ότι την Επίδαυρο θα τη γλιτώσουμε. Αν όμως δεν αλλάξει η νομοθεσία, θα γίνει χαμός», προβλέπει η σκηνοθέτις, την ώρα που όλα είναι έτοιμα για την Επίδαυρο και για την περιοδεία. 

Στην «ολιγωρία των διοικούντων τις δύο κρατικές σκηνές» αποδίδει την ένταξή τους στις ΔΕΚΟ ο επικεφαλής των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης. Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η μείωση των εκτός έδρας. «Μας ζητάνε, με άλλα λόγια, να επιχορηγήσουμε εμείς την περιοδεία», υπενθυμίζοντάς μας τις σταδιακές περικοπές στους μισθούς τους κατά 7% και 3% (συνολικά 10%) και την περικοπή των δώρων (Πάσχα, Χριστούγεννα). 

«Φτάνει πια ο εξευτελισμός μας. Αν μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών δεν εξαιρεθούμε από τον νόμο που αγνοεί ότι δουλειά του θεάτρου είναι να παίζει και τις Κυριακές και τις αργίες και να κάνει και περιοδείες, είμαστε αναγκασμένοι να μην πάμε Επίδαυρο και να ακυρώσουμε την περιοδεία». 

«Δεν μπορούν να μας εξομοιώνουν με τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω. Επιφυλασσόμαστε για κινητοποιήσεις και κατά τη χειμερινή περίοδο», διαμηνύει.

No comments: