Friday, June 17, 2011

Το παιδικό θέατρο περιοδεύει

Σκηνή από το «Παραμύθι χωρίς όνομα», μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου

 Αριστοφάνης, Πηνελόπη Δέλτα, Νιος Χόλγκερσεν και Αλαντίν: Τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, από τις ενδιαφέρουσες και τις πιο επιτυχημένες της χειμερινής σεζόν που πέρασε, ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που κέρδισε τους νεαρούς θεατές στην Παιδική Σκηνή Κατίνα Παξινού, ξεκινά στις 27 Ιουνίου το ταξίδι του. Πρόκειται για το έργο - σταθμός της Δέλτα που επανέρχεται επί σκηνής, εκατό χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση. Σε διασκευή (μαζί με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο) και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά ξεδιπλώνεται το παραμύθι που παρακολουθώντας το κανείς σήμερα, νομίζει ότι γράφτηκε για τη σύγχρονη εποχή μας, για τις μέρες που ζούμε.
Παίζουν οι Μάνος Καρατζογιάννης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Στράτος Χρήστου κ.ά. Η καλοκαιρινή πρεμιέρα θα δοθεί στην Ηλιούπολη, στο θέατρο Αλσους (27/6) και για τη συνέχεια σειρά θα πάρουν το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (30/6), το Βεάκειο στον Πειραιά 3/7) ενώ από τις 6 Ιουλίου το «Παραμύθι» πηγαίνει προς βορρά - η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με τον «Αλαντίν - ένα παραμύθι από τις Χίλιες και μία Νύχτες σε μορφή μιούζικαλ» το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και θεατρική διασκευή της Ανδρης Θεοδότου μας μεταφέρει στη Βαγδάτη, στο παλάτι του σουλτάνου, όπου γίνονται παζάρια, αγορές και πιθάρια. Στο τέλος, όλα καταλήγουν μέσα σε μια σπηλιά, όπου η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο θέτει ερωτήματα και γοητεύει... Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Ανδρη Θεοδότου, Βασίλης Λέμπερος, Σαμψών Φύτρος, Ειρήνη Στρατηγοπούλου κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 25 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου - ακολουθούν παραστάσεις στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.
Ο Αριστοφάνης δεν θα μπορούσε να λείπει από το καλοκαίρι των παιδιών: Η παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ο Αριστοφάνης σαν ... παραμύθι» καλεί και τους θεατές να συμμετάσχουν καθώς η σκηνή μετατρέπεται σε εκκλησία του δήμου, μια που οι «Εκκλησιάζουσες» αποτελούν τον βασικό κορμό της παράστασης. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη ο θίασος αποτελείται από τους Ράνια Παπαδάκου, Βίκυ Καμπούρη, Στέφανο Κοσμίδη, Ελένη Ρουσινού κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 12 Ιουνίου στη Λάρισα, ενώ στις 28 τρέχοντος θα επιστρέψει στην Αττική (θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη).

Τέλος, με το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» η Παιδική Σκηνή Μαγικές Σβούρες του Δημήτρη Αδάμη θα δώσει το δικό της στίγμα στο θεατρικό καλοκαίρι των παιδιών, με το έργο της Σέλμα Λάγκερλεφ, ένα παραμύθι γεμάτο περιπέτειeς, μύθους, θρύλους και αλήθειες. Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Γεωργία Κούρτη, Γόνη Λούκα, Μαρία Μαμούρη, Δημήτρης Πάσσος, Γιάννης Φιλίππου, Μαριλίζα Χρονέα. H περιοδεία θα ξεκινήσει από τη Νέα Μάκρη, στις 15 Ιουνίου και στη συνέχεια θα δοθεί παράσταση στο Βεάκειο (28/6), προτού η παράσταση βγει εκτός των αττικών τειχών. 

No comments: