Tuesday, June 14, 2011

Διαμαρτυρία της Ενωσης Κριτικών


Η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών με επιστολή της στον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο, διαμαρτύρεται για τη μη ευχερή πρόσβαση των ενεργών μελών της, ιδίως των κριτικών θεάτρου, σε παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, επισημαίνοντας: «Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων σε ασφαλή βάση, χωρίς αιφνιδιασμούς ή αναμονές, είναι απαραίτητη», προκειμένου οι κριτικοί θεάτρου να μπορούν να τις σχολιάσουν στα έντυπα όπου εργάζονται. «Η ακώλυτη πρόσβαση οφείλει να διασφαλίζεται οπωσδήποτε και στα εκάστοτε μέλη της Επιτροπής Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και "Κάρολος Κουν", των οποίων η Ενωση έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων».

Η ΕΘΜΚ θεωρεί «αδιανόητες τις δυσχέρειες που προβάλλει το Ελληνικό Φεστιβάλ» στους κριτικούς θεάτρου και μουσικής, παρότι διαθέτουν ειδική «ταυτότητα» από το ΥΠΠΟΤ και τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Θεάτρου (AICT) και με την οποία ΕΘΜΚ συνεργάζεται για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου. Αναφέρει τα μέλη της Επιτροπής Βραβείων Κριτικών Θεάτρου για το 2011 (Α. Ελληνούδη, Γρ. Ιωαννίδης, Σ. Πατσαλίδης, Ε. Προύσαλη, Μ. Τριανταφύλλου) και χαρακτηρίζει «αδιανόητο» - ενώ μπορούν οι κριτικοί, επιδεικνύοντας απλώς την ταυτότητά τους, να βλέπουν παραστάσεις στο εξωτερικό - να μη «διασφαλίζεται» το ίδιο στη χώρα τους και μάλιστα από οργανισμό εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΠΟΤ.

Η Ενωση ζητά άμεση επανεξέταση «αυτής της απαράδεκτης κατάστασης» και δηλώνει ότι διαφορετικά θα θέσει το θέμα στον υπουργό Πολιτισμού, στη Διεθνή Ενωση Κριτικών Θεάτρου και στην UNESCO.

No comments: