Monday, February 19, 2007

Έφυγαν... ανεπιστρεπτί! Οι ξένοι…

ΓΚΑΣΜΑΝ Βιτόριο. Ιταλός ηθοποιός, που έπαιξε Άμλετ, Ερρίκο Ε΄, τον Κοβάλσκι στο Λεωφορείον ο πόθος κ.ά. (2000).
ΓΚΙΝΕΣ Άλεκ. Άγγλος ηθοποιός που ερμήνευσε Άμλετ και Μακμπέθ (2000).
ΕΜΠ Φρεντ (13/9/2004). Αμερικανός ο άνθρωπος που έντυσε με τους στίχους του τις μουσικές επιτυχίες μιούζικαλ που έγραψαν ιστορία, όπως το Σικάγο και το Καμπαρέ, έσβησε σε ηλικία 76 ετών στη Νέα Υόρκη.
ΕΣΛΙΝ Μάρτιν (Βουδαπέστη 6 Ιουνίου 1918 – 24 Φεβρουαρίου 2002). Εβραιο-ουγγρικής καταγωγής θεωρητικός του θεάτρου συγγραφέας του περίφημου «Θεάτρου του παραλόγου». Κορυφαίος θεωρητικός του θεάτρου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης αγγλικά και φιλοσοφία, καθώς επίσης και σκηνοθ. στο Σεμινάριο Ράινχαρτ. Οι σπουδές διεκόπησαν απότομα με τη ναζιστική κατοχή της Αυστρίας, διέφυγε στις Βρυξέλλες και από εκεί πήγε στην Αγγλία. Έλαβε την αγγλική υπηκοότητα, άλλαξε τ’ όνομά του σε Martin Julius Esslin. Το 1947, νυμφεύθηκε την Renate Gerstenberg, με την οποία συνεργάστηκε στη μτφρ. θεατρικών έργων από τα γερμανικά στα αγγλικά. Εργάστηκε στο BBC επί 38 χρόνια. Για αρκετά χρόνια, δίδαξε θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Φλόριντας και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναλώνοντας το χρόνο του μεταξύ των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Έγραψε το πρώτο του βιβλίο, το Brecht: A Choice of Evils (1959), που παρουσίαζε τον Μπρεχτ ως ποιητή, δραματουργό και ιδεολόγο κομμουνιστή. Στη συνέχεια έγραψε το «κλασικό» The Theatre of the Absurd [=Το θέατρο του παραλόγου, 1961), ένα βιβλίο που τον τοποθέτησε στο πάνθεο των κριτικών του θεάτρου.
ΚΟΛΜΑΝ Κάι 1929-2004). Συνθέτης ταυτισμένος με το Μπρόντγουεϊ και με μερικές από τις ιστορικότερες επιτυχίες του όπως το «Sweet Charity» ή το «City of Angels». Το 1960 πρωτοέγραψε μουσική για παραγωγή του Μπρόντγουεϊ, το «Wildcat», που έμελλε να είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα της Λουσίλ Μπολ. Από εκεί και πέρα ο Κόλμαν συνεργάστηκε σε δεκάδες παραγωγές του Μπρόντγουεϊ, με διασημότερη και επιτυχέστερη βέβαια τη θεατρική απόδοση του βασισμένου στις φελινικές Νύχτες της Καμπίρια «Sweet Charity». Πολυβραβευμένος είχε πάρει μεταξύ άλλων και «Τόνι» μουσικής για τη δουλειά του στο ««City of Angels».
ΛΙΝΤ Γιάκοβ. O Aυστριακός συγγραφέας, ζωγράφος και ηθοποιός Γιάκοβ Λιντ πέθανε στις 17/2/2007 στο Λονδίνο, όπου ζούσε τα τελευταία 50 χρόνια, σε ηλικία 80 ετών. Eίχε γεννηθεί από οικογένεια Εβραίων στη Bιέννη και το 1938 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Aυστρία. Tα χρόνια που ακολούθησαν, ο Λιντ αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές φορές την ταυτότητά του για να γλιτώσει από τις διώξεις των ναζί. H «χαμένη ταυτότητα» είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δουλειά του, στην οποία συνδύαζε έντονο αίσθημα ειρωνείας και αρεσκόταν στην περιγραφή αλλόκοτων καταστάσεων. Πρόσφατα είχε κερδίσει σειρά βραβείων και τιμητικών διακρίσεων στη γενέτειρά του την Aυστρία.
ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ Νίνο (Ρώμη 1921 – 4/6/2004). Ιταλός ηθοποιός, ο οποίος στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Εντουάρντο ντε Φίλιπο κι έπαιξε στη σκηνή του Piccolo Teatro.
ΜΙΛΣ Τζον (1908 – 2005). Άγγλος ηθοποιός
MΠΑΡΙΜΟΡ, ηθοποιός της παλιάς αμερικανικής σχολής και γιος του θρύλου του σινεμά από τη δεκαετία του ’30. Aν και μεγάλωσε σε καλλιτεχνική οικογένεια, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τη φήμη ούτε του διάσημου πατέρα του ούτε της κόρης του, ίσως εξαιτίας του εθισμού του στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Έπαιξε σε ταινίες όπως While the city sleeps και High school confidential.
MΠΑΝΚΡΟΦΤ Aν (1932-2005). Στα 73 της χρόνια έφυγε και η κυρία Pόμπινσον του Πρωτάρη (1967), που ήταν το δεύτερο, «ανεπίσημο» όνομα της, η οποία στην καριέρα της κέρδισε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ γυναικείου ρόλου, από τις οποίες κέρδισε το 1963 για το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν». Για το ίδιο έργο κέρδισε το ένα από τα δύο της Tόνι, ενώ με ένα ακόμη θεατρικό βραβείο τιμήθηκε για το Παιχνίδι της μοναξιάς, όπου έπαιξε δίπλα στον Xένρι Φόντα. Tην επομένη του θανάτου της, τα φώτα των θεάτρων του Mπρόντγουεϊ χαμήλωσαν προς τιμήν της…
ΜΠΟΛΟΝΙΝΙ Μάουρο (Πάρμα Ιταλίας 1923 – 2001). Συνεργάστηκε με το ελληνικό θέατρο.
ΜΠΡΑΝΤΟ Μάρλον (1924 – 2004), ηθοποιός.
ΟΥΣΤΙΝΟΦ Πίτερ (1922 – 2004), βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης.
ΣΑΓΚΑΝ Φρανσουάζ (1935 – 24/9/2004). Γαλλίδα μυθιστοριογράφος η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή με το έργο της Καλημέρα θλίψη, ενώ είχε γράψει και θέατρο (Πύργος στη Σουηδία, 1960).
ΣΕΛ Μαρία. Aυστριακή ηθοποιός (και αδελφή του Μαξιμίλιαν) σε ηλικία 79 ετών, μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες του γερμανόφωνου σινεμά. Αδερφή του σπουδαίου ηθοποιού Μαξιμίλιαν Σελ έγινε διεθνώς γνωστή από τον ρόλο της αινιγματικής ηρωίδας Γκρουσένκα στην ταινία του Ρίτσαρντ Μπρούκς «Αδελφοί Καραμαζόφ». Η Μαρία Σελ πρωταγωνίστησε επίσης σε αρκετές γερμανόφωνες ταινίες της δεκαετίας του '50 και '60 και σε τηλεοπτικές σειρές. Κόρη ενός Ελβετού συγγραφέα και μιας Αυστριακής ηθοποιού, η Μαρία Σελ τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών το 1954 για τον ρόλο της Χέλγκα Ρέινμπεργκ στην ταινία «Die Letzte Bruecke» (Η τελευταία γέφυρα) του Κάουντερ. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν το 2002 στην πρεμιέρα της ταινίας «Meine Schwester Maria» («Η αδερφή μου Μαρία») με θέμα την ίδια, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του αδερφού της Μαξιμίλιαν Σελ. Η παρουσία της είχε προκαλέσει το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. (Ελευθεροτυπία, 28/04/2005).
ΣΤΑΝΛΕΪ Kιμ (1925-2001). Σε ηλικία 76 ετών πέθανε η ηθοποιός. Το όνομά της ήταν Πατρίσια Μπεθ Ριντ. Σπούδασε ψυχολογία, αλλά το 1947 πήγε στη Νέα Υόρκη και το Actor's Studio, όπου δούλεψε με τον Λι Στράσμπεργκ. Έπαιξε πάρα πολλούς ρόλους στις θεατρικές σκηνές του Μπρόντγουεϊ σε έργα, όπως τα Picnic, Travelling lady και Στάση λεωφορείου. Υπήρξε δύο φορές υποψήφια για Οσκαρ, το 1964 για το Seance on a wet afternoon και το 1982 για το Φράνσις, ενώ είχε παίξει και στους Kατάλληλους ανθρώπους του Φίλιπ Kάουφμαν. Kέρδισε δύο φορές το βραβείο Έμι, για την έκτακτη συμμετοχή της σε τηλεοπτική σειρά και τον ρόλο της Μπιγκ Μάμα στη μεταφορά της Λυσσασμένης γάτας του Τενεσί Ουίλιαμς.

ΣΤΡΕΛΕΡ Τζόρτζιο (1921 – 1997). Ιταλός σκηνοθέτης.
ΤΟΥΛΙΝ Ίνγκριντ (1927 – 2004), ηθοποιός
ΦΡΙΜΑΝ Κάθλιν (1919-2001). Στα 82 της χρόνια έφυγε η ηθοποιός, που είχε «γράψει» ιστορία στη χρυσή εποχή των μιούζικαλ. Η αγάπη της για το θέατρο την έφερνε κάθε βράδυ στο Μπρόντγουεϊ, όπου έπαιζε στη θεατρική μεταφορά του Full Monty (Άνδρες με τα όλα τους). Η επιτυχία της στο ρόλο της πιανίστριας στο ίδιο μιούζικαλ της χάρισε μια υποψηφιότητα για Τόνι. Ο ρόλος που καθιέρωσε την Κάθλιν Φρίμαν ήταν αυτός της απογοητευμένης καθηγήτριας φωνητικών στο περίφημο μιούζικαλ Τραγουδώντας στη βροχή. Έλεγε ότι έγινε ηθοποιός για να βοηθήσει τον κόσμο να γελάσει. Ανάμεσα στις ταινίες και τα σίριαλ, όπου ερμήνευσε ρόλους της αλλοπρόσαλλης, γλωσσοκοπάνας νοικοκυράς και της αδιάκριτης γειτόνισσας, είναι: Topper, The Donna Reed show, The golden girls, Murphy Brown, Married with children κ.ά.
ΧΕΡΜΠΕΡΤ Τζόσλιν (1917-2003). Στα 86 της χρόνια έφυγε η αγγλίδα σκηνογράφος, την οποία είχαμε γνωρίσει μέσα από τη δουλειά της που είδαμε στην παράσταση της Ορέστειας του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας σε σκηνοθεσία Πίτερ Χολ, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 1982.

No comments: