Thursday, June 9, 2011

"Delusion" από τη Λόρι Άντερσον: Μεταξύ πλάνης και παραίσθησης...

Ένα μουσικό, θεατρικό και εικαστικό πολυθέαμα, ένας διαλογισμός πάνω στη ζωή και τη γλώσσα, ένα ταξίδι ανάμεσα στην καθημερινότητα και τον μύθο... Ένα ταξίδι που οδηγεί μέσα από τις παραισθήσεις στη μυστικιστική άγνοια ή πλάνη, δηλαδή σε ό,τι σημαίνει ο αγγλικός όρος Delusion, που αποτελεί τον τίτλο της οπτικοακουστικής ποιητικής παράστασης που δίνει απόψε στο Θέατρο Μπάντμιντον η Λόρι Άντερσον, μία από τις διασημότερες και πιο τολμηρές πρωτοπόρες σύγχρονες δημιουργούς της Αμερικής.
Η αρχική σύλληψη της παράστασης αποτελείται από μια σειρά μικρών θεατρικών έργων μυστηρίου. Με τον συνδυασμό βιολιού, ηλεκτρονικού κουκλοθέατρου, μουσικής και εικαστικών, το Delusion αφηγείται την ιστορία του στη χρωματιστή και ποιητική γλώσσα που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της καλλιτέχνιδας. Γνωστή για τις παρουσιάσεις πολυμέσων και την καινοτομία στη χρήση της τεχνολογίας, εδώ η Άντερσον κάνει χρήση μιας ηλεκτρονικά αλλοιωμένης φωνής, "που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια, αυτή που κάνει τη φωνή μου ανδρική, εξελίχθηκε σταδιακά και απέκτησε απόχρωση, καθώς και το όνομα Fenway Bergamot. Το Delusion αποτελεί τη συζήτηση μεταξύ αυτής της φωνής και της δικής μου".

Οι ιστορίες που συνθέτουν το Delusion προέρχονται από πολλούς κόσμους (τον τεχνικό, επιστημονικό, προσωπικό και μυθικό) και από διάφορες καταστάσεις (συνείδησης, ονείρου και διαλογισμού). Στην καρδιά του βρίσκεται η πεποίθηση ότι τα λόγια και οι ιστορίες μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν έναν κόσμο, αλλά και να τον εξαφανίσουν.

No comments: