Sunday, June 5, 2011

Η Αριάν Μνουσκίν στην Αθήνα

«Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» στο «Athens Metropolitan Expo»

Η Αριάν Μνουσκίν, ένας ζωντανός θρύλος του σύγχρονου παγκοσμίου θεάτρου, έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας με το «Θέατρο του Ηλιου», καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών. Από αυτή την Παρασκευή (10/6) έως και τις 19 του μήνα στο «Athens Metropolitan Expo» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζεται η τελευταία παραγωγή του Θεάτρου του Ηλιου «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας (Αυγές)», η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Οι ναυαγοί του Ιωνάθαν». Στην παράσταση αυτή, θέατρο και κινηματογράφος μπλέκονται, για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου οι ήρωες-ναυαγοί διηγούνται με αθωότητα τις ιστορίες τους μέσα σε νιφάδες χιονιού που χορεύουν τριγύρω τους.
Τα τεράστια και πλούσια σκηνικά, τα ανοιχτά στο κοινό καμαρίνια, ο πολυπληθής θίασος και η συγκίνηση που αγγίζει τις καρδιές των θεατών, είναι στοιχεία που ανήκουν στην εμπειρία του ελληνικού κοινού, καθώς το Φεστιβάλ Αθηνών έχει φιλοξενήσει άλλες δύο παραστάσεις της Αριάν Μνουσκίν στο παρελθόν, το «Τελευταίο Καραβάν Σαράι» (2006) και τους «Εφήμερους» (2007). Το «Θέατρο του Ηλιου» ιδρύθηκε το 1964 σαν μια αντίδραση στο γαλλικό θεατρικό κατεστημένο.

Η Αριάν Μνουσκίν, ψυχή του θιάσου, ονειρεύτηκε και πραγματοποίησε ένα θέατρο διαφορετικό, συλλογικό και πολυσυλλεκτικό. Οι καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους (θέατρο, χορός, μουσική, κουκλοθέατρο) και συχνά από διαφορετικές χώρες, μένουν και δημιουργούν όλοι μαζί, με ίσο μισθό και ίσες υποχρεώσεις, στο παλιό εργοστάσιο όπλων στα περίχωρα του Παρισιού, στη φημισμένη Καρτουσερί. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του σωματικού θεάτρου και του αυτοσχεδιασμού, το «Θέατρο του Ηλιου» έγινε γνωστό για την αφοσίωση των μελών του, τις μακροχρόνιες πρόβες του, αλλά κυρίως για τις ιδιαίτερες δουλειές του. Οι παραστάσεις του θιάσου αποτελούν συλλογική δουλειά και μιλούν με απλότητα για μερικά από τα κυριότερα ζητήματα του καιρού μας, καταφέρνοντας να δώσουν σε απλές καθημερινές σκηνές μια συνταρακτική οικουμενικότητα.

No comments: