Wednesday, June 8, 2011

Η Καλαμάτα χορεύει στους ρυθμούς της κρίσης

Πανανθρώπινα και πολιτικά ζητήματα εμπνέουν τις παραγωγές στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού
Η Καλαμάτα χορεύει στους ρυθμούς της κρίσης
Στιγμιότυπο από την παράσταση Eastman του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι



Εξι παραγωγές που παρουσιάζουν σχήματα και χορογράφοι από πέντε χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα) περιλαμβάνει το εφετινό 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14-21 Ιουλίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Για μία ακόμη χρονιά η διοργάνωση - την οποία διευθύνει καλλιτεχνικά η Βίκυ Μαραγκοπούλου - περιλαμβάνει πέρα από αυτές καθευατές τις παραστάσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σεμινάρια, εργαστήρια) αλλά και παράλληλες δράσεις στην πόλη.

Σε ό, τι αφορά τη φυσιογνωμία της εφετινής διοργάνωσης θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια φράση: πανανθρώπινα και πολιτικά ζητήματα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πνεύμα της εποχής κρίσης που ζούμε, επέλεξε να παρουσιάσει αναγνωρισμένους χορογράφους (Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Χόφες Σέχτερ, Κριστιάν Ριζό) οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους τα οποία διακρίνονται για τον προβληματισμό, την καλλιτεχνική ωριμότητα και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Παράλληλα, επέλεξε δημιουργούς από την πιο ερευνητική κατεύθυνση του χορού (Ιβάλα Μίλερ) ενώ σε ό, τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, το τοπίο παρουσιάζεται πολυσυλλεκτικό (Sinequanon, Πατρίτσια Απέργη).

Αξίζει, επιπλέον να σημειωθεί, ότι η συνεργασία των τεχνών είναι έντονη στο πρόγραμμα της εφετινής χρονιάς: ο λόγος κατέχει εξέχουσα θέση σε μεγάλο ποσοστό παραστάσεων ενώ η δημιουργία εικαστικών χώρων μέσα στους οποίους οι παραγωγές λαμβάνουν διαφορετικές διαστάσεις είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε νωρίτερα - όπου, μεταξύ άλλων, διαβάστηκε και μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου - το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επηρεάστηκε, όπως είναι φυσικό, από τη βαριά οικονομική κρίση η οποία πλήττει τη χώρα. Από την προηγούμενη εξάλλου χρονιά, είχε επηρεάσει τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ οδηγώντας σε περικοπές σχετικές με τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεών του. Ταυτόχρονα, εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων, έχοντας παράλληλα καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Εφέτος, θα μειωθούν και οι χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων οι οποίες θα δοθούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου και στο Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου. Ωστόσο, όπως ανέφερε στη συνέντευξη ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, το 18ο Φεστιβάλ Χορού θα διεξαχθεί στο «σπίτι» του, το Μέγαρο Χορού της πόλης το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο για τη διοργάνωση του 2012.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
14,15/7, Αμφιθέατρο Κάστρου: Eastman/Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι
15,16/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου: Playing Ensemble Again and Again / Ιβάνα Μίλερ
17/7, Αμφιθέατρο Κάστρου: Projections/ Σύνολο κρουστών Τύπανα Δ. Δεσύλλα με τη συμμετοχή της sinequanon και των Β - Twins
18/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου: d. όπα/ Πατρίτσια Απέργη
20/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου: b. c, janvier 1545, fontainebleau/ Κριστιάν Ριζό
21/7, Αμφιθέατρο Κάστρου: Political Mother/ Χόφες Σέχτερ

No comments: