Saturday, April 16, 2011

Λίγες αλλά εκλεκτές παραστάσεις στην Επίδαυρο


 
Δύο είναι οι κορυφαίες στιγμές των φετινών Επιδαυρίων: η εκδοχή του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Σαμ Μέντες πάνω στον «Ριχάρδο Γ’», με τον Κέβιν Σπέισι στον ομώνυμο τραγικό ρόλο, και φυσικά η παράσταση του μεγάλου Δυτικογερμανού σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν.

Σήμερα η «Espresso» δημοσιεύει αποκλειστικά ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Συνολικά, επτά είναι οι παραστάσεις που θα παιχθούν το φετινό καλοκαίρι στο αργολικό θέατρο.

Το φεστιβάλ θα εγκαινιάσει την 1η και 2 Ιουλίου ο Πέτρος Φιλιππίδης που θα παρουσιάσει τη δική του ανάγνωση πάνω στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Τρυγαίου. Στη διανομή της αττικής κωμωδίας παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Τάσος Ιορδανίδης και Γιάννης Λεγάκης. Στις 8 και 9 Ιουλίου ο παλιός και αγαπημένος γνώριμος του κοινού, ο κορυφαίος Πέτερ Στάιν θα παρουσιάσει την καινούργια του παραγωγή, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.

Στις 15 και 16 Ιουλίου έχουμε το πολυθέαμα «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με ένα εντυπωσιακό επιτελείο ηθοποιών, όπως είναι οι Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά.

Στις 22 και 23 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παράσταση-αφιέρωμα στα 50 χρόνια του θεάτρου, «Ερως ανίκατε μάχαν». Ο Ιούλιος κλείνει (29 και 30) στο αρχαίο θέατρο με τον «Ριχάρδο Γ’» με τον Κέβιν Σπέισι.

Με τη δεύτερη παραγωγή της πρώτης κρατικής σκηνής εγκαινιάζεται ο Αύγουστος. Στις 5 και 6 του μήνα ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα ανεβάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος», με τους Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χαατζησάββα, Θοδωρή Αθερίδη, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργο Γάλλο κ.ά.

Η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων θα πέσει στις 12 και 13 με την παράσταση του «Απλού Θεάτρου», που δέκα χρόνια μετά τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, παράσταση που εξυμνήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, θα ανεβάσει τη «Μήδεια», με την Αμαλία Μουτούση στον επώνυμο ρόλο και τον Χρήστο Λούλη ως Ιάσονα.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, espressonews,

No comments: