Friday, April 15, 2011

Λίγοι σταρ, πολλοί νέοι

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ∆ΑΥΡΟΥ 
  • Της ∆άφνης Κοντοδήµα ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
Επάνω: σκηνή από τους «Ναυαγούς  της τρελής ελπίδας» που θα παρουσιάσει  το Θέατρο του Ηλιου της Αριάν Μνουσκίν  τον Ιούνιο σε χώρο που θα ανακοινωθεί.  ∆εξιά: στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα  εµφανιστεί στις 8, 9/7 η Μόνικα  Στροφή στη νέα γενιά καλλιτεχνών και στις πειραµατικές δουλειές κάνει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Συνεχίζοντας όµως και τοάνοιγµα σε ονόµατα του διεθνούς θεάτρου και χορού, όπως ο Κέβιν Σπέισι που θα εµφανιστεί στην Επίδαυρο ως «Ριχάρδος Γ’» – πέρσι ήταν ο Ιθαν Χοκ στο «Χειµωνιάτικο Παραµύθι» –, ο Ροµέο Καστελούτσι (και φέτος), η Σιλβί Γκιγιέµ (και πάλι) και ο Μποµπ Γουίλσον. Την ώρα που ο Αρης Ρέτσος µε τον «Θρόνο Ατρειδών» θα βρεθεί στο Ηρώδειο και πέντε νεανικοί θίασοι θα βρεθούν σε ταράτσες και αυλές κτιρίων της Αθήνας.

Θεατρικοί µονόλογοι, σύγχρονος ελληνικός χορός, αρχαίο δράµα και οπερέτα... Ολοι και όλα χωρούν στο πολυσυλλεκτικό πρόγραµµα του Φεστιβάλ, το οποίο ανακοινώθηκε µε µεγάλη καθυστέρηση. Θα οργανωθεί δε µε µειωµένο προϋπολογισµό (3,2 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 4 εκατ. πέρυσι) και για πενήντα σχεδόν εκδηλώσεις.

«Το 2006 το Φεστιβάλ είχε χρέος 7.800.000 ευρώ.Σήµερα δεν χρωστάµε. Πέρσι κόψαµε 170.000 εισιτήρια και είχαµε κέρδος 411.000 ευρώ», υποστήριξε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, που δέχθηκε – είπε – 485 προτάσεις καλλιτεχνών.

«Πολυσυλλεκτικό κι εξωστρεφές είναι το πρόγραµµα του φεστιβάλ και αναδεικνύει το πιο σύγχρονο και δυναµικό πρόσωπο της Ελλάδας», παρατήρησε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος. Στη χθεσινή παρουσίαση δόθηκανυποσχέσεις ότι σύντοµα θα περάσει το κτίριο τηςοδού Πειραιώς 260 µόνιµα στο Φεστιβάλ.

Φέτος υπάρχουν καινοτοµίες: οι νεανικές οµάδες Mag, Mkultra, Nova Melancholia, Χάπι Εντ καιProjector θα παρουσιάσουν δουλειά τους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, σε αυλές και ταράτσες σε ένα πρόγραµµα υπό τον τίτλο «Πολεοδοµίες». Ακόµη, θα υπάρχουν θεατρικοί µονόλογοι («Θέατρο σε Α’ Ενικό»), ενώ το φεστιβάλ θα στήσει µια βιντεο-περφόρµανς του Αµερικανού Νταγκ Αϊτκεν σε φέρι µπόουτ στο Λιµάνι του Πειραιά, µε κατάληξη στα Σφαγεία της Υδρας.

Πέντε σχήµατα παρουσιάζουν δε φρέσκες δουλειές «Σύγχρονου Ελληνικού Χορού», ενώ παράλληλα θα οργανωθούν πέντε αφιερώµατα στους Ελύτη, Γκάτσο, Παπαδιαµάντη, Ξενάκη και Μάλερ.

Ανάµεσα στους καλλιτέχνες πουέρχονται από το εξωτερικό είναι ο πολωνόςσκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι και οι Νικολάι Κολιάντα, Ουαζντί Μουαουάντ, Μποµπ Γουίλσον, Σιλβί Γκιλέµ, Γουίλιαµ Φόρσαϊθ. Καθώς και η Οπερα του Θεάτρου Μπολσόι.

Στην Επίδαυρο, ο Πέτρος Φιλιππίδης ανεβάζει την «Ειρήνη», οι Γιάννης Ρήγας και Γρηγόρης Καραντινάκης τα «Μικρά ∆ιονύσια» (παράλληλα παρουσιάζεται έκθεση κοστουµιών για τα 50 χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), ο Σταµάτης Φασουλής τούς «Σκηνοβάτες», ο Αντώνης Αντύπας τη «Μήδεια», ο Μιχαήλ Μαρµαρινός τον «Ηρακλή µαινόµενο». Και ο Σαµ Μέντες µε το Θέατρο Old Vic του Λονδίνου φέρνουν τον σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ’» µε τον Κέβιν Σπέισι, στο πλαίσιο του The Bridge Project – ίσως προστεθεί και µια τρίτη παράσταση (31 Ιουλίου).
INFO
Η προπώληση για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αρχίζει στις 9 Μαΐου.
Πληροφορίες: τηλ. 210-9282.900.

No comments: