Monday, April 11, 2011

«Ενδυμα Θεάτρου» που άφησε εποχή


Εκθεση με 150 ενδυμασίες από παραστάσεις που ανέβασε το Θεσσαλικό Θέατρο
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Θεσσαλικό Θέατρο-Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Λάρισας. Πρόκειται για την έκθεση «Ενδυμα Θεάτρου», η οποία περιλαμβάνει εκατόν πενήντα ενδυμασίες που έντυσαν σημαντικούς ηθοποιούς σε παραστάσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου που άφησαν εποχή.
Τις φορεσιές σχεδίασαν κορυφαίοι Ελληνες ενδυματολόγοι με πρώτο τον Γιώργο Ζιάκα, ιδρυτικό μέλος του Θεσσαλικού Θεάτρου και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Επίσης, στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου παρουσιάζονται δημιουργίες της μεγάλης ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου, της Ελένης Μανωλοπούλου, του Γιάννη Μετζικώφ, της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, του Νίκου Γεωργιάδη, του Αγγελου Μέντη, του Χρήστου Μπρούφα, της Ελένης Στρούλια, του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, της Ερσης Δρίνη κ.ά. Πολλά από τα κοστούμια των τραγωδιών έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό σε εκθέσεις στην Κίνα, την Αμερική, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης.
Εκτός από τις ενδυμασίες των τραγωδιών (Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Χοηφόρες, Φιλοκτήτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι) εκτίθενται και κοστούμια που δημιουργήθηκαν για έργα των Γκολντόνι (Καφενείο, Φίλος όχι αστεία), Μολιέρου (Φιλάργυρος), Σαίξπηρ (Χειμωνιάτικο παραμύθι), Φεϋντώ, Πρίσλεϋ, Μποστ, Ο’ Νηλ, Ξενόπουλου, Λόρκα, Μαριβώ, Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη κ.ά.
Τα ενδύματα πλαισιώνουν εκατό μεγάλες φωτογραφίες, έπιπλα/αντίκες από τα σκηνικά των παραστάσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ποιητικά, θεατρικά, λογοτεχνικά αφιερώματα και μουσικές βραδιές για τα τριάντα πέντε χρόνια της δραστηριότητας του Θεσσαλικού Θεάτρου.

No comments: