Friday, April 15, 2011

Φεστιβάλ Αθηνών: δυναμικό παρά το... «κούρεμα»


Εμφαση στο διεθνές πρόγραμμα και στους νέους δημιουργούς
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 15 Aπριλίου 2011
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Απ’ όποια πλευρά και αν το δει κανείς, η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου ήταν αισιόδοξη και ελπιδοφόρα. Και από την πλευρά των αριθμών και από την πλευρά του προγράμματος. Δεν είναι και λίγο, ένας πολιτιστικός οργανισμός, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, να δηλώνει ότι κατάφερε, από το 2006 οπότε ανέλαβε ο Γιώργος Λούκος μέχρι σήμερα, να κλείσει το έλλειμμα των 7,8 εκατ. ευρώ που υπήρχε! Ούτε είναι λίγο ότι πέρυσι 170 χιλ. θεατές συνέβαλαν στο θετικό κλείσιμο του ισολογισμού κατά 411 χιλ. ευρώ! Οσο για τον προϋπολογισμό των φετινών εκδηλώσεων, ακολουθεί την πτωτική πορεία πολλών άλλων εκδηλώσεων. Ετσι, από 5 εκατ. ευρώ το 2009, πέρυσι ήταν 4 εκατ. ευρώ και φέτος ακόμη πιο κάτω: 3,2 εκατ. ευρώ.
Παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό, το πρόγραμμα δεν χάνει τον διεθνή χαρακτήρα του και δεν γίνεται εσωστρεφές, αφού μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής θα έρθουν και φέτος στην Ελλάδα: η νέα παραγωγή του Ρομέο Καστελούτσι (22-25/6) με την παράσταση On the Concept of the Face, regarding the Son of God. Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι (28/6-1/7 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) με την (Α)πολλωνία. Η δημοφιλής και στην Ελλάδα Αριάν Μνουσκίν (10-12 και 15-19/6), με τη νέα της παράσταση «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» και το Θέατρο του Ηλιου. Το ρώσικο Kolyada Theatre, του Νικολάι Κολυάντα (7-9/7) θα παρουσιάσει «Αμλετ». Ο λιβανέζικης καταγωγής Οουασντί Μουαουάντ που έχει βάλει στόχο να παρουσιάσει και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο (9-10/7) την παράσταση «Γυναίκες», εμπνευσμένη από τις «Τραχίνιες», την «Αντιγόνη» και την «Ηλέκτρα», ενώ ο «γνωστός» μας Μπομπ Ουίλσον με το Berliner Ensemble θα παρουσιάσει τη «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ (τόπος και ημερομηνία θα ανακοινωθούν).
  • Βάρος στους μονολόγους
Στο ελληνικό σκέλος, το βάρος δίνεται φέτος στις νέες δυνάμεις του θεάτρου με την αρωγή της λογοτεχνίας, και στον μεγάλο αριθμό μονολόγων, αφού «οι μονόλογοι στοιχίζουν λιγότερο από τους διαλόγους», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Γ. Λούκος. «Ποτέ άλλοτε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν συμμετείχαν τόσοι νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες. Η επένδυση στη νέα γενιά είναι η πιο σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ φέτος» είπε ο παρευρισκόμενος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Πράγματι, ελάχιστα είναι τα «ονόματα» των ελληνικών παραγωγών, τόσο στο θέατρο όσο και στον χορό, εδώ όμως περιορίστηκε και το διεθνές σκέλος. Το σκεπτικό του επιτελείου του Φεστιβάλ έγινε φανερό και σαφές: δεν περιορίζουμε τον διεθνή χαρακτήρα, και δίνουμε έμφαση στους νέους Ελληνες καλλιτέχνες που ασφαλώς κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα ονόματα. Για τη δεδομένη στιγμή, τις οικονομικές συνθήκες που ζει η χώρα είναι μια επιλογή ευφυής και με μακροπρόθεσμους στόχους. Οσο για τη μουσική, ξεχωρίζουμε τα αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη (Πειραιώς), στον Οδυσσέα Ελύτη και στον Γκούσταβ Μάλερ (Ηρώδειο, 26/6 και 15/7 αντίστοιχα). Και κάτι ξεχωριστό: για πρώτη φορά μετά το 1923, θα παρουσιαστεί η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδας».
  • Στην Επίδαυρο
Εξι αντί για επτά είναι οι παραστάσεις που θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου φέτος, τα Παρασκευοσάββατα από 1η Ιουλίου έως 6 Αυγούστου. Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, «Μικρά Διονύσια» η παραγωγή του ΚΘΒΕ, οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό, η «Μήδεια» από το Απλό Θέατρο με την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη, ο «Ριχάρδος ο Γ» που θα παρουσιάσει το Bridge Project το τελευταίο Παρασκευοσάββατο του Ιουλίου και ο «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Οσο για τη Μικρή Επίδαυρο, φαίνεται να αποκτά έναν αμιγώς μουσικό χαρακτήρα: ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Μόνικα, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos, και ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα.
Πολλές και διαφορετικές εικαστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε διάφορους χώρους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ενα πλοίο-παντόφλα στο λιμάνι του Πειραιά (μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ), εγκαταστάσεις στην Πειραιώς 260, μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου από σήμερα παρουσιάζονται έργα γνωστών ξένων καλλιτεχνών που έχουν θέμα την Ελλάδα.

Η προπώληση εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις ξεκινά στις 9 Μαΐου.

No comments: