Tuesday, April 12, 2011

Ανοιξιάτικες πρεμιέρες

Το πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε περισσότερες από 13 γλώσσες μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου» ανέβασε η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (διάρκεια παραστάσεων έως 15/5). Σκηνοθεσία - δραματουργική προσαρμογή Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Σκηνικά - κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική Δημήτρης Καμαρωτός. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Θεοδώρα Τζήμου, Υβόννη Μαλτέζου, Αντώνης Φραγκάκης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Τζένη Κόλλια κ.ά.

Η Ραραού, απόμαχη ηθοποιός των μπουλουκιών, ξεδιπλώνει τη ζωή της και μαζί με αυτή κομμάτια της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, από την κατοχή και μετά. Η πορεία της ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από φλας μπακ εικόνων μιας κοινωνίας που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Αλήθειες και ψέματα γίνονται ένα, καθώς η Ραραού ξαναφτιάχνει κάθε φορά την ιστορία της από την αρχή σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης, ακροβατώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό.
  • Από 15/4-5/6 στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα παρουσιάζεται το έργο του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», σε διασκευή Πάτρικ Μάρμπερ, μετάφραση - σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη. Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου. Ο λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού - θηλυκού σε μια εποχή έντονων συγκρούσεων, ριζικών αλλαγών και πάλης των τάξεων. Η διασκευή του Μάρμπερ μεταφέρει τη δράση του έργου αντί της κουζίνας ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές.
  • Πρεμιέρα, στις 15/4 στο «Αντιθέατρο» με το έργο «Βρίζοντας το κοινό - Θέλετε κωμωδία;» του Πέτερ Χάντκε, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη. Μετάφραση: Μαρία Λουίζα Κωνσταντινίδη. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Καρελλά. Παίζει η Μαρία Ξενουδάκη. Ακούγονται μουσική και τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον (κάθε Παρασκευή, Σάββατο 9.15 μ.μ., Κυριακή 8 μ.μ.).

No comments: