Saturday, April 16, 2011

"Οδυσσέας" ο Σταύρος Ζαλμάς

 
Υστερα από μια πραγματική… οδύσσεια πολλών οντισιόν, τελικά επελέγη ο Σταύρος Ζαλμάς να ενσαρκώσει τον πολυμήχανο ήρωα του Ομήρου στην «Οδύσσεια» που θα ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο ο Μπομπ Ουίλσον. Εναν ρόλο για τον οποίο υπήρξαν πολλοί υποψήφιοι πρώτης γραμμής, αλλά... Οδυσσέας είναι μόνο ένας! Η μάλλον δύο, αφού τον μυθικό ήρωα σε μεγαλύτερη ηλικία θα υποδυθεί ο Νικήτας Τσακίρογλου.

«Επαθα σοκ! Και αμέσως άρχισε να με κυριεύει το άγχος της ευθύνης, λόγω ιδιοσυγκρασίας. Οπωσδήποτε, όμως, ένιωσα μεγάλη χαρά και τιμή επειδή με επέλεξαν», δηλώνει στην «Espresso» ο Σταύρος Ζαλμάς.

Ο ηθοποιός συμμετείχε στην οντισιόν που διοργανώθηκε πριν από λίγο καιρό και από την οποία πέρασε -χωρίς υπερβολή- όλο το ελληνικό θέατρο: σπουδαίοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες (πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θιασάρχες και διευθυντές θεάτρων) που θεώρησαν ότι άξιζε τον κόπο να δώσουν τη μάχη τους για να συνεργαστούν με έναν «τεράστιο», όπως χαρακτηρίζουν τον Ουίλσον, δημιουργό.

«Θεωρώ ότι είναι μοναδική ευκαιρία για έναν ηθοποιό. Και φυσικά χαίρομαι για τον ρόλο αλλά και για το έργο, που είναι ελληνικό και πολύ επίκαιρο, με όλες τις περιπέτειες που περνάμε σήμερα ως λαός. Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα. Ηλπιζα κι εγώ, όπως ο καθένας που συμμετέχει σε μια οντισιόν. Ο Ουίλσον είναι σπουδαίος, οι παραστάσεις του, για όσους τον γνωρίζουν, αποτελούν διεθνή γεγονότα και χαίρει της εκτίμησης όλων των ανθρώπων της τέχνης παγκοσμίως. Εχει το δικό του “σύμπαν”, το οποίο είναι γοητευτικό και πολύ ποιητικό», μας λέει ο πρωταγωνιστής.

Τον ρόλο του Οδυσσέα σε μεγαλύτερη ηλικία θα ερμηνεύσει ο Νικήτας Τσακίρογλου, από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές μας, που διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Για τον ρόλο της Πηνελόπης έχει επιλεγεί η Μαρία Ναυπλιώτου.

Ο Μπομπ Ουίλσον θα έρθει στην Ελλάδα αμέσως μετά το Πάσχα και θα συνεργαστεί με τους ηθοποιούς του για τρεις εβδομάδες. Οι πρόβες θα γίνονται στο «RΕΧ» καθημερινά, για οκτώ ώρες, και θα είναι σαν μία εισαγωγή στην «Οδύσσεια». Θα τους δώσει οδηγίες και το ραντεβού τους θα ανανεωθεί για τον Σεπτέμβριο.

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ, espressonews,

No comments: