Saturday, April 16, 2011

Πρεμιέρες αντί για αυλαία...


  • Ενώ για τα περισσότερα θέατρα η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί το τέλος της χειμερινής καλλιτεχνικής σεζόν, σε ορισμένες θεατρικές σκηνές η Μ. Εβδομάδα φέρνει... νύχτες πρεμιέρας.
Εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, η εταιρεία θεάτρου «Άσκηση» παρουσιάζει στο ομώνυμο θέατρο μια δραματοποιημένη μορφή του ακροτελεύτιου κειμένου της Καινής Διαθήκης. Η Αποκάλυψις Ιωάννου, αυτό το πολύσημο κείμενο της πρωτοχριστιανικής αποκαλυπτικής γραμματείας, μέσα από το οποίο αποτυπώνεται ποιητικά το ψυχορράγημα του αρχαίου κόσμου, παρουσιάζεται στη γλώσσα που γράφτηκε, την ελληνιστική κοινή, από τον Περικλή Μουστάκη, που το σκηνοθετεί και ερμηνεύει, ενώ στο πιάνο τον συνοδεύει ο Αλέξανδρος Κούρος. Θα παρουσιάζεται από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη, ενώ οι παραστάσεις θα επαναληφθούν και μετά το Πάσχα (έως 11-5).
  • Τηλεφωνικός κατάλογος
Λέμε συχνά για μια ηθοποιό ότι ακόμη και τον τηλεφωνικό κατάλογο να έπαιζε, θα πηγαίναμε να την δούμε... Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η υπερβολή αυτή θα κατέληγε να είναι κυριολεξία. Κι όμως, από τη Μ. Δευτέρα, στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης η Ομάδα Χρώμα παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση Ενοποιημένος τηλεφωνικός κατάλογος Αθηνών - Πειραιώς - Προαστίων Α-Ω. Πρόκειται για μια σύνθεση κειμένων της ηθοποιού Μαρίας Κατσανδρή, ποιημάτων της Κικής Δημουλά και... του τηλεφωνικού καταλόγου του ΟΤΕ, που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Χατζής. Μια γυναίκα κρατά τον τηλεφωνικό κατάλογο γεμίζοντάς κομματάκια μνήμης τη ζωή που κρύβεται από το Α ώς το Ω. Υπογραμμίζει ονόματα, περιοχές, σημειώνει στις σελίδες τους αριθμούς, τραγουδά τις ιστορίες που έζησε ή που ονειρεύτηκε να ζήσει. Η Μαρία Κατσανδρή και η Ελπίδα Μεταξά ερμηνεύουν τους ρόλους, ενώ τις συνοδεύει στο μπουζούκι ο Ναπολέων Σαριπανίδης.
  • "Ισμήνη, η άλλη εκδοχή"
Μια σύγχρονη εκδοχή της σχέσης των δύο αδερφών του τραγικού δράματος, της Ισμήνης και της Αντιγόνης, όπως θα εξελισσόταν στη σημερινή εποχή, όπου οι τρεις ηρωίδες, Ισμήνη, Αντιγόνη και παραμάνα, προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο της άρνησης της Ισμήνης να βοηθήσει στην ταφή του αδερφού της, να κατανοήσουν τα βαθύτερα συναισθήματά της απέναντι στην αδερφή της και την οικογένειά της και τις αναπόφευκτες συνέπειες στις οποίες οδηγείται, παρουσιάζει τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη στο θέατρο "Δ. Ποταμίτης" ο Γιώργης Κοντοπόδης, με τίτλο Ισμήνη, η άλλη εκδοχή. Τους τρεις ρόλους ερμηνεύουν οι Τίνα Λεωνορά, Eιρήνη Ξυγκάκη και Βασιλική Σιταροπούλου.
  • Κολτές στο "Μεταξουργείο"
Τον μονόλογο του Μπερνάρ Μαρί-Κολτές Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση, ένα βαθιά πολιτικό έργο που εστιάζει στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο καθένας μπορεί να αποτύχει να ενταχθεί στην κοινωνική ζωή και κινδυνεύει να οδηγηθεί στο περιθώριο, παρουσιάζει από σήμερα στο θέατρο "Μεταξουργείο" ο νεαρός κινηματογραφιστής Άντυ Παπαδημητρίου, που κάνει με το έργο αυτό το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνοθεσία. Τον μοναδικό ήρωα του έργου, ανυπεράσπιστο, μοναχικό, άφραγκο και, κυρίως, ξένο, ερμηνεύει ο Κώστας Ανταλόπουλος.

No comments: