Friday, June 24, 2011

"Πλούτος" πολυπολιτισμικός και φιλόξενος


Ένα έργο που «έχει πολλά να πει στην εποχή της κρίσης που διανύουμε», τον αριστοφανικό Πλούτο, παρουσιάζει η Vice Versa, η θεατρική ομάδα που εξέπληξε ευχάριστα πέρσι το καλοκαίρι, με την Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ που ανέβασε χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη ή διαφήμιση (παρά μόνο στόμα με στόμα) στο Ξύλινο Στέκι της Σχολής Καλών Τεχνών και παρακολούθησαν συνολικά 1.500 θεατές.
Η ιδιαιτερότητα της ομάδας (αλλά, εν πολλοίς, και του κοινού που παρακολουθεί τις παραστάσεις της) είναι ότι τη συναπαρτίζουν φοιτητές και εργαζόμενοι, Έλληνες και ξένοι, που προέρχονται από 12 χώρες (Αλβανία, Ελλάδα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσία, Σρι Λάνκα). Άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, που τους ενώνει η αγάπη του θεάτρου και η διαφορετικότητά τους δημιουργεί μια ιδιαίτερη δυναμική και δίνει το στίγμα των παραστάσεων.
Παραστάσεις που απευθύνονται, πέρα από τους Έλληνες, και σε μετανάστες, ανθρώπους που λόγω των συνθηκών δεν έχουν την ευκαιρία να δουν θέατρο, για τους οποίους όμως η παρακολούθηση των παραστάσεων αποτελεί εμπειρία μοναδική. Στη σημερινή Αθήνα «που δεν έχει θέση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δημιουργούμε μια νησίδα ανθρώπινης επικοινωνίας για να μπορέσουμε να πορευτούμε και να δημιουργήσουμε από κοινού», σημειώνουν τα μέλη της Vice Versa.
Ο Πλούτος, που στην Αθήνα θα παρουσιαστεί από αύριο 25 έως και τις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» στον Βύρωνα, στις 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, αποτελεί μια «έννοια ρευστή που επαναπροσδιορίζεται σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή: ο πλούτος που προκαλεί πολέμους, ο πλούτος που είναι παντοδύναμος αλλά και αδύναμος» σημειώνουν, γι’ αυτό και η παράσταση θα έχει χάρτινα σκηνικά και κοστούμια, προκειμένου να θυμίζει τον εφήμερο χαρακτήρα του πλούτου.
Όμως ο Πλούτος έχει και το αντίθετό του, την Πενία, «που έχει καταλάβει πια σήμερα το κέντρο της πόλης μας, με εικόνες που, αν πληγώνουν εμάς, έχουν σαρώσει τις ζωές εκείνων που αναζητούν ένα στήριγμα στην ανθρωπιά μας», υπογραμμίζει η ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα 42 μέλη της ομάδας Vice Versa καλύπτουν εθελοντικά όλες τις ανάγκες της παραγωγής: οργάνωση, κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών, σχεδιασμό εντύπων, αφισοκόλληση και μοίρασμα φυλλαδίων, δελτία τύπου, ανάγκες επικοινωνίας, καθαριότητα κ.ά., ενώ την προσπάθειά την ενισχύουν επαγγελματίες του θεάτρου που συνεργάζονται αφιλοκερδώς στις παραστάσεις. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ανήκει στην Αγγελική Γκιργκινούδη, ηθοποιό και σκηνοθέτρια, υπεύθυνη εδώ και χρόνια της θεατρικής ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών (απόφοιτοι του οποίου στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια).
Ο Πλούτος, μετά την αθηναϊκή του πρεμιέρα, θα περιοδεύσει σε 5 πόλεις (Δράμα 4/7, Κομοτηνή 6/7, Θεσσαλονίκη 8/7, Κέρκυρα 11/7, Πάτρα 13/7) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, η οποία είναι συμπαραγωγός της παράστασης.
  • Η ΑΥΓΗ: 24/06/2011

1 comment:

Dimmtirisd said...

:) Η παράσταση είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!
Εντυπωσιάστηκα με το "μέγεθος" αυτών των "αστεριών", και είμαι σίγουρος πως παίζουν απλά για τη πλάκα τους! Τα συγχαρητήριά μου!
Άνετα πλήρωνα τα διπλάσια από μια κανονική παράσταση για αυτά τα παιδιά! Γέλασα με τη ψυχή μου! Bravo!