Wednesday, June 22, 2011

Χρυσή η Ελλάδα στη Θεατρική Αρχιτεκτονική, στην Πράγα


Κέρδισε την κορυφαία διάκριση στην σπουδαιότερη έκθεση σκηνογραφίας
Χρυσή η Ελλάδα στη Θεατρική Αρχιτεκτονική, στην Πράγα
Θανάσης Δεμίρης, Εύδα Μανιδάκη, Ανδρέας Σκούρτης, της ελληνικής υποψηφιότητας μαζί με τον πρεσβευτή της Ταϊβάν και την επιμελήτρια της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο στην Πράγα



Το Χρυσό Μετάλλιο Θεατρικής Αρχιτεκτονικής κέρδισε η Ελλάδα, στην Εκθεση Σκηνογραφίας που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στην Πράγα, με τη συμμετοχή δύο αρχιτεκτονικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας και τα οποία μοιράστηκαν την κορυφαία διάκριση. Η τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 20 Ιουνίου, είχε για νικητές τους αρχιτέκτονες Στέφανο Πάντο και Ανδρέα Σκούρτη του Γραφείου 75 για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και τους Θανάση Δεμίρη και Εύα Μανιδάκη του γραφείου Flux Office για το Machine Theatre, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Βοτανικό. Κοινός θεματικός άξονας ήταν η μεταβλητότητα του χώρου ως στοιχείο της σύνθεσης και τη συνύπαρξή τους με παλαιότερα κτίσματα, όπως συμβαίνει με το διατηρητέο του Τσίλερ για τη Νέα Σκηνή και με αρχαιολογικά ευρήματα για το Μachine Τheatre.
«Με το ερώτημα What's theatre next», λέει ένας εκ των νικητών, ο Ανδρέας Σκούρτης, «εμείς απαντήσαμε μίνιμουν κλίμακα και μάξιμουμ μεταβλητότητα. Η δουλειά μας είχε να κάνει με την αρχιτεκτονική ως εργαλείο σκηνογραφίας», τονίζει καθώς εξηγεί ότι το ελληνικό περίπτερο είχε διαδραστική λειτουργία, εφόσον με τη Νέα Σκηνή του Εθνικού ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να «παίξει» φτιάχνοντας το δικό του θέατρο, ανάλογα με το πού θα τοποθετούσε τα καθίσματα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, όλοι μας. Αν και πιστεύαμε στη δουλειά μας, πήγαμε ως αουτσάιντερ και καταλήξαμε με το χρυσό. Ηταν πολύ σημαντικό και για τη γενικότερη ψυχολογία μας...».
Από το 1967 που διεξάγεται η διεθνής έκθεση σκηνογραφίας και θεατρικής αρχιτεκτονικής Prague Quadrennial, θεωρείται η σημαντικότερη στο είδος της. Η Ελλάδα έχει τιμηθεί στο παρελθόν με τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη και το Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, ενώ έχει διακριθεί ο σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας καθώς και ομάδα νεώτερων σκηνογράφων. Η εφετινή, ενδέκατη, διοργάνωση ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και διαρκέσει ως τις 26 τρέχοντος με τη συμμετοχή εθνικών περιπτέρων από περισσότερες από 60 χώρες στο διαγωνιστικό τμήμα. Την ελληνική συμμετοχή επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ωστόσο επειδή δεν υπήρξε καμία οικονομική υποστήριξη, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στη θεατρική αρχιτεκτονικής καλύφθηκε από τους συμμετέχοντες, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της σκηνογραφίας δεν είχαμε ελληνική εκπροσώπηση.

No comments: