Friday, June 24, 2011

Βουτιά στον... πλούτο των μεταναστών

  • Της Δάφνης Κοντοδήμα 
  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011


Την αριστοφανική κωμωδία στα ελληνικά, τα αλβανικά, τα ρωσικά και σε άλλες γλώσσες παρουσιάζει μια θεατρική ομάδα και μιλά για τον ρατσισμό, την οικονομία αλλά και για την «πενία της κοινωνίας».
Τι κι αν ο ρατσισμός και η δύσκολη οικονομική κατάσταση βαραίνουν την καθημερινότητά τους. Στη σκηνή βρίσκουν έναν φιλόξενο χώρο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Φοιτητές και εργαζόμενοι στην Ελλάδα που προέρχονται από 12 χώρες, δημιούργησαν την ομάδα Vice Versa και περιοδεύουν με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στα ελληνικά με ατάκες σε άλλες γλώσσες. «Εκεί που δεν υπάρχει θέση για μετανάστες και πρόσφυγες, δημιουργούμε μια νησίδα ανθρώπινης επικοινωνίας», αναφέρουν οι σαράντα δύο μετανάστες και Ελληνες που καλύπτουν εθελοντικά τις ανάγκες της παράστασης, από την κατασκευή των κοστουμιών και τον σχεδιασμό των εντύπων έως την ερμηνεία των ρόλων. Κάποιοι είναι φοιτητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών, άλλοι οικοδόμοι, πωλητές...
«Σεβόμενοι ο ένας την κουλτούρα του άλλου, κάνουμε θέατρο για όλους», λέει στα «ΝΕΑ» η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αγγελική Γκιργκινούδη, υπεύθυνη και της θεατρικής ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών.
Πέρυσι, είχε την ιδέα να δημιουργήσει την ομάδα Vice Versa, με Ελληνες και μετανάστες από Αλβανία, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσία, Σρι Λάνκα. Με την ομάδα ανέβασε την «Πεντηκοστή» του Ντέιβιντ Εντγκαρ στο Ξύλινο Στέκι της Σχολής Καλών Τεχνών τον Ιούνιο του 2010.
Τα «πειράγματα» για τις ιδιαιτερότητες κάθε μέλους της ομάδας δεν λείπουν. Στις πρόβες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, εκτός από το θέατρο, και για τις κουλτούρες, τον ρατσισμό και την Ελλάδα. Δοκιμάζουν και παραδοσιακά φαγητά από διαφορετικές χώρες που φέρνουν οι ίδιοι σε τάπερ.
«Μόνο αν τους γνωρίσουν, έστω μέσα από μια παράσταση, θα σταματήσουν να μιλούν άσχημα για τους μετανάστες», λέει στα «ΝΕΑ» η Ανια Λουκά, βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση του «Πλούτου». 
Γεννήθηκε στην Ουκρανία από πατέρα Ρώσο και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών. Το θέατρο είναι το χόμπι της. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, και όνειρό της είναι να ασχοληθεί με την ανθρωπιστική βοήθεια. Προς το παρόν, εργάζεται σε κατάστημα ΙΚΕΑ ως πωλήτρια. 
«Αντιμετωπίζουμε και εμείς οι μετανάστες την ανεργία. Γενικά, έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους Ελληνες», λέει η Ανια Λουκά. Οσο για τον ρατσισμό, «με τα επεισόδια και τις επιθέσεις σε μετανάστες στην Αθήνα, οι έγχρωμοι συμμετέχοντες στην παράσταση φοβόντουσαν να έρθουν στις πρόβες».
«Ο Πλούτος είναι έργο που έχει πολλά να πει στην εποχή της κρίσης που διανύουμε», πιστεύει η ομάδα Vice Versa, που αποτελείται από Ελληνες και μετανάστες από 12 χώρες, από την Αλβανία ώς τη Σρι Λάνκα. «Αλλά το έργο είναι και μια ματιά στο αντίθετό του, την πενία που έχει καταλάβει το κέντρο της πόλης μας, με εικόνες που πληγώνουν». Η παράσταση έχει χάρτινα σκηνικά και κοστούμια, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον εφήμερο χαρακτήρα του πλούτου. Μετά το Θέατρο Βράχων, ο θίασος θα περιοδεύσει (Δράμα 4/7, Κομοτηνή 6/7, Θεσσαλονίκη 8/7, Κέρκυρα 11/7, Πάτρα 13/7) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

No comments: