Friday, June 24, 2011

«Οι δύο κρατικές σκηνές να μη γίνουν ΔΕΚΟ»

Ελπίζει ο Σωτήρης Χατζάκης στη συνεργασία των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, Π. Γερουλάνου και Ευάγγ. Βενιζέλου, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ένταξης ΚΘΒΕ και Εθνικού Θεάτρου στις ΔΕΚΟ αλλά και της περικοπής των εκτός έδρας. «Ελπίζουμε ότι οι δύο υπουργοί θα προλάβουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να λύσουν το θέμα» δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και ποντάρει στη γνώση του Ευάγγ. Βενιζέλου σε θέματα κρατικών σκηνών από την παλαιότερη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού.
Από την ελπίδα αυτή εξαρτάται και η παρουσία του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου φέτος στην Επίδαυρο, ενώ υπάρχει ο φόβος μήπως η απουσία τους συμπαρασύρει και άλλες παραστάσεις. Την ίδια ελπίδα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης. Κοινή πεποίθηση των συντελεστών της φετινής καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ είναι ότι οι δύο κρατικές σκηνές δεν πρέπει να γίνουν ΔΕΚΟ και να πουληθούν, αλλά να διαφυλαχτούν γιατί ο πολιτισμός είναι σημαντικότατο εξαγώγιμο προϊόν που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα. «Για να μη δούμε το "πωλείται", ύστερα από την Ακρόπολη, και πάνω από την Επίδαυρο» είπε η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. «Οι αρχαίοι συγγραφείς είναι κομμάτι προς εξαγωγή κι εμείς είμαστε μέρος της λύσης που ζητεί η κοινωνία» πρόσθεσε ο Κώστας Σαντάς. «Αυτοί που θα μας κυβερνήσουν, να καταλάβουν τι είναι ο πολιτισμός» τόνισε ο Νίκος Ψαρράς.

  • Εορταστική παράσταση
Για το ΚΘΒΕ η τυχόν απουσία του από την Επίδαυρο θα συμπέσει με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Γι' αυτή την επέτειο το θέατρο ετοιμάζει μια εορταστική παράσταση, αφιερωμένη σε όλους όσοι πάτησαν το θεατρικό σανίδι του και σε όσους εργάστηκαν σ' αυτό όλα αυτά τα χρόνια.
Η παραγωγή, με τίτλο «Μικρά Διονύσια», είναι ένα έργο που αποτελεί συρραφή από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσίασε το ΚΘΒΕ στην 50χρονη πορεία του. Η πρεμιέρα θα δοθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο αργολικό αρχαίο θέατρο (8-9/7), κάτι που συμβαίνει για πέμπτη φορά. Μια βδομάδα μετά (14-15/7) η ίδια παράσταση θα παιχτεί στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν σε αυτή παλιοί ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, γνωστοί, που έχουν συνεργαστεί μαζί του κατά διαστήματα, αλλά και νέοι από τη Δραματική Σχολή του.

Κεντρικό πρόσωπο θα είναι ένας παλιός φροντιστής του θεάτρου, ρόλο που υποδύεται ο Γιώργος Αρμένης. Οι μνήμες από τις παραστάσεις επανέρχονται και ζωντανεύουν στα μάτια των θεατών. Τη σύνθεση των κειμένων έκανε ο Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας-Γρηγόρης Καραντινάκης, σκηνικά Λίλη Πεζανού, κοστούμια Ερση Δρίνη, μουσική Γιώργος Χριστιανάκης, χορογραφία Κώστας Γεράρδος, φωτισμοί Αντρέας Μπέλλης, μουσική διδασκαλία Νίκος Βουδούρης.

No comments: