Tuesday, June 21, 2011

Θεατρική πολυφωνία


Σκηνή από την παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι
Κάθε άλλο παρά θρησκειολογικό είναι το περιεχόμενο της παράστασης «Περί της έννοιας του προσώπου του υιού του θεού», που θα παρουσιάσει (22-25/6, 9μμ) στην Πειραιώς 260 ο θίασος «Societas Raffaello Sanzio», σε σκηνοθεσία του σημαντικού, βραβευμένου, εικαστικού στο ξεκίνημά του, τολμηρά ριξηκέλευθου θεματολογικά και αισθητικά, Ρομέο Καστελούτσι και μουσική Σκοτ Γκίμπσονς. Πρωταγωνιστούν: Τζιάνι Πλάτζι, Σέρτζιο Σκαρλατέλα, Ντάριο Μποτρίνι, Σύλβια Κόστα, Σιλβάνο Βολτολίνα. Η παράσταση (συνοδεύεται με ελληνικούς υπέρτιτλους - μετάφραση Αύρας Ξεπαπαδάκου) αλληγορεί για τη διαφορά μεταξύ της χριστιανικής εικονοποιίας περί του «υιού του θεού» και της σκληρής πραγματικότητας στη σχέση ενός υπέργηρου, ανήμπορου, πατέρα και του γιου του. Η παράσταση δε θεολογεί. Χρησιμοποιεί την εικόνα του Χριστού για να μιλήσει για την απουσία του «υιού του θεού» από τα ανθρώπινα. «Χιλιάδες ζωγράφοι ξόδεψαν τη ζωή τους προσπαθώντας να αναπαραγάγουν τον ανείπωτο, σχεδόν αόρατο μορφασμό μιας θλίψης στα χείλη του», λέει ο Ρομέο Καστελούτσι.
  • Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 23-27/6, στο «Από μηχανής θέατρο» (9μμ), θα παρουσιαστεί το μονολογικό έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη «Δαίμονας», σε σκηνοθεσία - ερμηνεία Ρούλας Πατεράκη. Σκηνικά - κοστούμια Λιλής Κεντάκα, φωτισμοί Αλέκου Γιάνναρου, βίντεο Αλέξανδρου Μυστριώτη, ηχητική σύνθεση Γιάννη Κοτσώνη, κίνηση Μπέτυς Δραμισιώτη. Με αφετηρία τους «Δαίμονες» του Ντοστογιέφσκι (1871), η συγγραφέας συνθέτει έναν πολυφωνικό μονόλογο, με ηρωίδα Ματριόσα. Στο μυθιστόρημα ο Σταβρόγκιν εξομολογείται ότι βίασε τη δωδεκάχρονη Ματριόσα, της οποίας την αυτοκτονία δεν εμπόδισε. Κατά το κείμενο της Μ. Ευσταθιάδου η Ματριόσα δεν αυτοκτονεί, αντίθετα συνεχίζει να ζει σε σπίτι που της «κληροδότησε» ο Σταβρόγκιν και πενηντάχρονη πια θυμάται τον έρωτά της για τον Σταβρόγκιν, τον έρωτά της για εκείνον και την αυτοκτονία του.
  • Στην Πειραιώς 260, θα παιχθεί (20-22/6, 9μμ) ο μονόλογος της Ελενας Πέγκα «Νάρκισσος», σε σκηνοθεσία της, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, μουσική Ορέστη Τάνη, φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη, βίντεο Μάνθου Σαντοριναίου. Παίζει ο Αγγελος Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν: Θεοφανία Παπαθωμά, Βιολέττα Γύρα, Γιάννης Μαυριτσάκης, Τάσος Πυργιέρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Σπύρος Βάρελης, Γιόκο Κοτίδης, Μιχάλης Μπαλασκάς, Νικόλας Καννάς, κ.ά.
  • Το έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι εκείνος» (μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά θεατρικά, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αρχίζοντας (22/6, 9.15μμ) από το Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, (τηλ. 213.2027.186-187 και 210.6520.412). Ο Λουκάς και ο Σόλων, παρείσακτοι της ζωής, πορεύονται μόνοι σ' έναν κόσμο ακατανόητο. Με ανατρεπτικό, σπινθηροβόλο χιούμορ αποκαλύπτουν ό,τι κάθε απλός άνθρωπος βιώνει καθημερινά και απομυθοποιούν την κοινωνία. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Χαλκιάς και Πάνος Σκουρολιάκος. Παίζουν επίσης: Ηλιάνα Μπάλα, Δημήτρης Παπανικολάου. Σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, φωτισμοί Σάκη Παπαδόπουλου.

No comments: