Friday, June 24, 2011

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου: Όταν η τέχνη διεκδικεί την πόλη...



Στις 30 Ιουνίου, την επόμενη Πέμπτη, ξεκινά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας, με στόχο του, κόντρα στους καιρούς, την εσωστρέφεια και τη μηδαμινή οικονομική υποστήριξη, να "αλώσει", μέσα από τις τέχνες του δρόμου, τον χώρο της πόλης...
Συμπαραστάτης σε αυτή τη διοργάνωση ο Δήμος Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο του οποίου παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά και οι καλοκαιρινές δράσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου, με τον τίτλο "Καλοκαίρι στην πόλη", παρουσία και της αντιδημάρχου Άννας Φιλίνη.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΟΔΑ Τέλης Σαμαντάς αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις που  διοργανώνονται, σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου και την «Τεχνόπολη», στις πλατείες των υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης. Στόχος, όπως τόνισε, είναι πλατείες και δρόμοι του κέντρου που αυτή τη στιγμή θεωρούνται «άβατο» για τους πολίτες να γίνουν χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, έτσι ώστε προοπτικά να δημιουργηθούν εκεί "κύτταρα πολιτισμού" που θα επιτρέψουν τη σταδιακή αναβάθμιση και επανακατοίκησή τους. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο δήλωσε πως θεωρεί τη σύνδεση των εκδηλώσεων με τις κάθε είδους ζωντανές τοπικές πρωτοβουλίες, καθώς και τον μονιμότερο χαρακτήρα των παρεμβάσεων αυτών. Έτσι, με όπλο τη μουσική, πρώτος στόχος είναι το "ζωντάνεμα" του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου κάθε Παρασκευή η Φιλαρμονική θα δίνει συναυλία.


Μιλώντας, από τη μεριά του, για το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Νίκος Χατζηπαππάς αναφέρθηκε στην αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στη δυναμική που έχει αποκτήσει το φεστιβάλ (μόνο από το εξωτερικό φέτος δέχθηκε 300 αιτήσεις συμμετοχής) και στην οικονομική στήριξή του, που φέτος, όπως και πέρσι, πλησιάζει το μηδέν (γι' αυτό και έκανε δεκτές μόνο 7 διεθνείς συμμετοχές). Παρόλα αυτά, από 30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου προγραμματίζει να παρουσιάσει στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης πάνω από 400 καλλιτέχνες σε 250 παραστάσεις. Καθώς, μάλιστα, το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε έναν καλλιτέχνη που πραγματικά γνώριζε τι θα πει δρόμος, τον Θανάση Βέγγο, στη διοργάνωση προστέθηκαν και υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές που θα γίνουν στο Θησείο.

Στην έναρξη του φεστιβάλ η ομάδα "Έλιξ" θα παρουσιάσει μια παραγωγή της που παίζεται διαρκώς από το 1997, την Τρέλα της ημέρας, καθώς χρήματα για μια καινούργια δουλειά, δεν υπήρχαν...

No comments: