Friday, June 24, 2011

Καλοκαίρι με θέατρο δρόμου


  • ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 
Στις δικές του δυνάμεις αποκλειστικά αποφάσισε να βασιστεί φέτος ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων για τις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Magic juggling 

Με χρέη που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, οι διοργανώσεις χρόνων που έτειναν να γίνουν θεσμοί, όπως το Αθηναϊκό Φεστιβάλ στο Αττικό Αλσος ή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν. Επρόκειτο για «εκδηλώσεις σπάταλες που διοργανώνονταν με μη ελεγχόμενο τρόπο και που άφηναν πολλούς από τους συμμετέχοντες απλήρωτους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΠΟΔΑ, Τέλη Σαμαντά.
Διαθέτοντας προϋπολογισμό ύψους μόλις 700 χιλιάδων ευρώ «για την παραγωγή καθαρά πολιτιστικού προϊόντος σε όλη τη διάρκεια του έτους», όπως εξήγησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στρέφονται σε αυτοσχέδιες λύσεις. Αξιοποιούν τα μουσικά σύνολα, τα βγάζουν στις πλατείες της πόλης, με έμφαση στις υποβαθμισμένες, και επιδιώκουν να εντάξουν στις συνήθειες των Αθηναίων τα εβδομαδιαία «ραντεβού» που ορίζουν.

  • Τρίτη διοργάνωση
Ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της Πινακοθήκης του Δήμου στο Μεταξουργείο και μέσα από παράλληλες δράσεις, όπως εργαστήρια, ομιλίες και προβολές, καλούν το ευρύτερο κοινό της πόλης να γνωρίσει μέσω της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου τους καλλιτέχνες της Μοντερνικότητας. Κορωνίδα των φετινών εκδηλώσεών του ο ΠΟΔΑ θεωρεί το «Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου» (30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου) το οποίο στην τρίτη του διοργάνωση έχει περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του το δήμο της Αθήνας, πλην όμως μόνον ηθικά. Διότι ως προς το υλικό κομμάτι, όπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος (και σκηνοθέτης της παλαιότερης ομάδας θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα, Helix) Νίκος Χατζηπαπάς, «ο προϋπολογισμός είναι μηδενικός, παρόλο που για να στηθεί αξιοπρεπώς απαιτούνται 250.000 ευρώ». Την πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με 207.000 ευρώ, με χρηματοδότηση του ΕΚΕΘΕΧ, ενώ για το περσινό το ΥΠΠΟΤ χρωστά ακόμη τα 20.000 ευρώ που δεσμεύτηκε εκ των υστέρων να δώσει.
Παρ' όλα αυτά, 60 ομάδες θεάτρου δρόμου, εκ των οποίων οι 7 από το εξωτερικό (Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Μεξικό, Τουρκία και Κύπρο), δηλαδή περίπου 400 καλλιτέχνες, πρόκειται να δώσουν περισσότερες από 250 παραστάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ θα παίζουν στις πλατείες Κοτζιά, Ομονοίας, Καπνικαρέας, Μοναστηρακίου, Ασωμάτων, Κουμουνδούρου. Οχι όμως και σε αυτήν του Συντάγματος, η οποία αρχικά είχε συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό, αφαιρέθηκε όμως «για τεχνικούς λόγους», όπως απάντησε ο κ. Χατζηπαπάς σε σχετική ερώτηση. Φαίνεται πως το Φεστιβάλ δεν επιθυμεί να παρέμβει εκεί που πραγματικά χτυπά η καρδιά των Αθηναίων, όπως έκανε πολύ επιτυχημένα πριν από λίγες μέρες η σπουδαία Αριάν Μνουσκίν.
Η Ερμού, η Αποστόλου Παύλου και τα γύρω άλση, το Πάρκο Ελευθερίας, η Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, αλλά και δύο κλειστοί χώροι, το θέατρο Αλκμήνη και το Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, συμπληρώνουν τους χώρους διεξαγωγής του.
Για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, πάντως, οι Τετάρτες αφιερώνονται στα παιδιά, αφού σε υποβαθμισμένες πλατείες όπως οι Κουμουνδούρου, Βικτωρίας, Κυψέλης, Εξαρχείων πρόκειται να στηθούν σκηνές κουκλοθεάτρου, Καραγκιόζη και διαδραστικών παιχνιδιών. Τις Πέμπτες η πλατεία Κουμουνδούρου καλεί τους Αθηναίους σε χορό, ενώ κάθε Κυριακή στις 12 θα δίνει συναυλία η Φιλαρμονική στον Εθνικό Κήπο.
Τα μουσικά σύνολα, πέρα από τις πλατείες κάθε Διαμερίσματος, θα δίνουν συναυλίες και σε κεντρικά μουσεία της Αθήνας όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό, το Μπενάκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό.
*Πληροφορίες:
www.cityofathens.gr

No comments: