Friday, June 24, 2011

ΚΡΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Κυβερνητική πολιτική... κίνδυνος για τις παραστάσεις


Αλληλέγγυο το ΣΕΗ στα αιτήματα των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές

Στον «αέρα» βρίσκονται οι φεστιβαλικές - και όχι μόνο - παραστάσεις των δύο κρατικών θεάτρων, καθώς το ΥΠΠΟ-Τ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των εργαζομένων, να μην υπαχθούν ΚΘΒΕ και Εθνικό Θέατρο, στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και να μην περικοπούν οι εκτός έδρας αποζημιώσεις.
Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, στη συνεδρίασή του (23/6) αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στις 27/6 (8 - 11μ.μ.), διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων.

«Μετά από την ενημέρωση που είχαμε» - αναφέρει η ανακοίνωση - «σχετικά με τη διαβούλευση των διοικήσεων των κρατικών θεάτρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώσαμε ότι δεν προέκυψε κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να δημιουργεί ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των κρατικών θεάτρων. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα. Να εξαιρεθούν ολοκληρωτικά τα κρατικά θέατρα από το Ν. 3899/10 (να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ). Εφαρμογή των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων. Οποια λύση δοθεί να αφορά το σύνολο του προσωπικού (καλλιτεχνικό, τεχνικό, διοικητικό στα κρατικά θέατρα). Η δέσμευσή μας ήταν είναι και παραμένει ότι: προχωρούμε σε ματαιώσεις παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο».


Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με ανακοίνωσή του στηρίζει τα αιτημάτων των εργαζομένων «για προστασία του κοινωνικού χαρακτήρα των κρατικών θεάτρων, εναντίωση στην προωθούμενη εμπορευματική τους λειτουργία, αύξηση της χρηματοδότησής τους και απρόσκοπτη καλλιτεχνική τους δράση. Τώρα απαιτείται κοινό μέτωπο ηθοποιών και εργαζομένων των κρατικών σκηνών για: Να απαλλαγούν τα κρατικά θέατρα από το καθεστώς των ΔΕΚΟ και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα που επιβάλλει μια τέτοια λειτουργία. Να εφαρμοστούν πλήρως οι ΣΣΕ των εργαζομένων και των ηθοποιών. Να μη γίνει καμία περικοπή των εκτός έδρας αποζημιώσεων. Να καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα, οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις. Να μην υπάρξει καμία περικοπή θέσεων εργασίας του προσωπικού και των καλλιτεχνών του θεάτρου. Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των θεάτρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σωματείο μας θα σταθεί δίπλα σας σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσετε».
  • «Μικρά Διονύσια»
Το ΚΘΒΕ γιορτάζει τα 50χρονά του με την παράσταση «Μικρά Διονύσια», σε σύνθεση κειμένων Κ. Χ. Μύρη. Ενα θεατρικό «ψηφιδωτό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη, αποτελούμενο από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος που έχει παρουσιάσει το ΚΘΒΕ στη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του.

Αν όλα πάνε καλά, αν δηλαδή το ΥΠΠΟ-Τ δεχτεί τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Επίδαυρο (8 - 9/07). Ακολουθούν οι εξής προγραμματισμένες παραστάσεις: Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14 - 15/7), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (21 - 22/7), Αρχαίο Θέατρο Κούριου στην Λεμεσό Κύπρου (29 - 30/7), Αρχαίο Θέατρο Δίου (27/8) και Ηρώδειο (7/9). Η καλοκαιρινή περιοδεία θα ολοκληρωθεί με 11 παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (21/9-2/10/11).

Σκηνικά: Λίλη Πεζανού. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 25 Ιούνη 2011

No comments: