Friday, June 24, 2011

ΚΘΒΕ: Στον αέρα τα «Μικρά Διονύσια» λόγω απεργίας

  • Η καλοκαιρινή παραγωγή του θεάτρου κινδυνεύει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Χατζάκης: Είμαστε αισιόδοξοι... οι παραστάσεις θα δοθούν κανονικά
Ο Γιώργος Αρμένης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη πρωταγωνιστούν στην επετειακή παράσταση του ΚΘΒΕ, «Μικρά Διονύσια»
Ο Γιώργος Αρμένης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη πρωταγωνιστούν στην επετειακή παράσταση του ΚΘΒΕ, «Μικρά Διονύσια»

Στον... αέρα η πρεμιέρα της επετειακής παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος "Μικρά Διονύσια", στις 8 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ, όπως και αυτοί στο Εθνικό Θέατρο, απειλούν με απεργίες και ακύρωση των παραστάσεων στην Επίδαυρο και των περιοδειών γενικότερα, ζητώντας να μην υπαχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και να μην περικοπούν στο μισό οι εκτός έδρας αποζημιώσεις. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί και οι παραστάσεις θα δοθούν κανονικά, γιατί είναι μια πολύ σκληρή δουλειά του Κρατικού Θεάτρου και πρέπει να τη δει ο κόσμος" δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, ενώ ανάλογα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Θωμάς Τρικούκης.

Η καλοκαιρινή παραγωγή "Μικρά Διονύσια" γίνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων λειτουργίας του ΚΘΒΕ και είναι μια γιορτή και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα. Αποτελεί μια σύνθεση κειμένων του αρχαίου δράματος και της κωμωδίας, σε επιλογή του Κ.Χ. Μύρη, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβαν ο Γ. Ρήγας και ο Γρ. Καραντινάκης.
Η παράσταση περιέχει αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες και συμμετέχουν γνωστά ονόματα του θεάτρου όπως οι: Γ. Αρμένης, Λ. Γεωργακόπουλος, Γ. Καλατζόπουλος, Τ. Κουλίεβα, Λ. Λαμπράκη, Φ. Μπαξεβάνη, Αλ. Σακελλαροπούλου, Γ. Μαλλούχος, Κ. Σαντάς, Ν. Ψαρράς, Β. Σπυρόπουλος, Σ. Λάππου, Δ. Κολοβός, αλλά και πολυμελής χορός.
"Νιώθω ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά η παράσταση αυτή, που είναι ένας διάλογος με την 50χρονη πορεία του ΚΘΒΕ" δήλωσε ο ένας εκ των σκηνοθετών, Γ. Ρήγας.
Τα σκηνικά είναι της Λ. Πεζανού, τα κοστούμια της Ε. Δρίνη, η μουσική του Γ. Χριστιανάκη, οι χορογραφίες του Κ. Γεράρδου.
Η πρεμιέρα θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (8-9 Ιουλίου), θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους (14-15 Ιουλίου), στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων (21-22 Ιουλίου), στη Λεμεσό (29-30 Ιουλίου), στο Δίον Πιερίας (27 Αυγούστου), στο Ωδείον Ηρώδου Αττικού (7 Σεπτεμβρίου), ενώ ο κύκλος της καλοκαιρινής περιοδείας θα ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με μια σειρά 11 παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ ως τις αρχές Οκτωβρίου.
  • ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 23/6/2011

No comments: