Friday, June 24, 2011

Συνδικαλιστές του θεάτρου εναντίον εθελοντών στην τέχνη

  • Αφορμή το έργο «Νάρκισσος» όπου συμμετέχουν μη επαγγελματίες ηθοποιοί
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  22/06/2011
Συνδικαλιστές του θεάτρου εναντίον εθελοντών στην τέχνη
Το έργο «Νάρκισσος» με τον Αγγελο Παπαδημητρίου παρουσιάστηκε ενώπιον ελεγκτών του ΙΚΑ που είχε καλέσει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
«Η παράσταση έγινε κανονικά γιατί κι εμείς δεν θέλαμε να συμβάλουμε στην ένταση», λέει ο Αγγελος Παπαδημητρίου, που ως «Νάρκισσος» έζησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την εμπειρία να παίζει ενώπιον Ελεγκτών του ΙΚΑ, τους οποίους και κάλεσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «Ενοιωσα να γυρίζω πίσω ιστορικά, σαν να ακούω κάτι ξένο, παλιό, κάτι που δεν καταλαβαίνω. Ενοιωσα να επιστρέφω στο δίλημμα "'ή μαζί μου ή εναντίον μου", "ή με τον έναν ή με τον άλλον", σαν να πρέπει να πάρεις θέση. Δεξιός ή αριστερός, πλούσιος ή φτωχός;» και προσθέτει: «Εργαζόμενος ή άνεργος...».



Το ζήτημα που προέκυψε αφορά στη συμμετοχή μη επαγγελματιών ηθοποιών στην παράσταση «Νάρκισσος», οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της σκηνοθέτιδος, Ελενας Πέγκα: Από τους σαράντα υποψηφίους συμμετέχουν δέκα επτά, αμισθί, οι οποίοι είδαν την εμπειρία αυτή σαν έναν τρόπο «να πολεμήσουν τον ναρκισσισμό» τους. Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και στη «Μέδουσα» του Θωμά Μοσχόπουλου, λόγω της συμμετοχής μαθητών δραματικών σχολών. Το ΣΕΗ πιστεύει ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες βλάπτουν τον καλλιτεχνικό χώρο και εξελίσσονται σε μπούμερανγκ εναντίον των ηθοποιών.

Η οικονομική κρίση πάντως, έχει, ως αναμένετο, επιπτώσεις και στην τέχνη του θεάτρου. Την Τετάρτη 22 Ιουνίου οι συνδικαλιστικοί διαφόρων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, και με πορεία προς το Υπουργείο Πολιτισμού, διαμαρτυρήθηκαν για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις στις αποδοχές τους - μαζί τους και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο, των οποίων μειώθηκαν και τα εκτός έδρας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι παραστάσεις στην Επίδαυρο και κυρίως, οι περιοδείες.

No comments: