Saturday, June 25, 2011

«Βυσσινόκηπος» live

Η Ζόι Γουαναμέικερ ερμηνεύει τη Ρανέφσκαγια στην παράσταση του Χάουαρντ Ντέιβις

Το National Live έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Ο θεσμός των ζωντανών μεταδόσεων παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας -ή από άλλα συνεργαζόμενα θέατρα- σε όλο τον κόσμο, σε αίθουσες μεγάλες ή μικρές, στην Ελλάδα μπαίνει αισίως στην τρίτη του εκδήλωση. Πάντα στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Ζόι Γουαναμέικερ ερμηνεύει τη Ρανέφσκαγια στην παράσταση του Χάουαρντ Ντέιβις Η Ζόι Γουαναμέικερ ερμηνεύει τη Ρανέφσκαγια στην παράσταση του Χάουαρντ Ντέιβις Εχουν προηγηθεί οι παραστάσεις «Βασιλιάς Λιρ» με τον Ντέρεκ Τζάκομπι, σε σκηνοθεσία Μάικλ Γκράνατζ, και «Φρανκενστάιν» σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ.


Αυτή τη φορά, στις 30 Ιουνίου, θα δούμε σε απευθείας μετάδοση από τη σκηνή Ολιβιέ του Εθνικού της Αγγλίας τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ σε μια νέα απόδοση από τον Αντριου Απτον, σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Ντέιβις, με την Ζόι Γουαναμέικερ στο ρόλο της Ρανέφσκαγια. Το έργο αποτυπώνει μια στιγμή οδυνηρών αλλαγών στην ιστορία της Ρωσίας, καθώς βαδίζει μοιραία προς το 1917 και ο παλιός κόσμος παραπαίει στο χείλος μεγάλων ανατροπών.

Ο Αυστραλός συγγραφέας Αντριου Απτον (διευθύνει τον Θεατρικό Θίασο του Σίντνεϊ με τη γυναίκα του, Κέιτ Μπλάνσετ) αποφεύγει τα συναισθηματικά στερεότυπα και τη ρομαντική νοσταλγία, που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν τις βρετανικές παραστάσεις έργων του Τσέχοφ. Επιλέγει μια πιο σκληρή γραφή, με υπερσύγχρονο, ανελέητο λεξιλόγιο.

Η σκηνοθεσία του Χάουαρντ Ντέιβις, ειδήμονα του ρωσικού ρεπερτορίου, δεν έχει τίποτε το ελεγειακό. Αξιοποιεί την αποκαλυπτική γλώσσα του Απτον, για να χτίσει μια αδρή παράσταση, πιστή στην επιμονή του Τσέχοφ στη λεπτομέρεια. Οπως έγραψαν οι κριτικοί, συλλαμβάνει άψογα τις βαθιές αντιφάσεις των χαρακτήρων και αποσπάει εξαιρετικές ερμηνείες. Η Ζόι Γουαναμέικερ αναδεικνύει την παράδοξη φύση της Ρανέφσκαγια: απόλυτα ασύνετη με τα οικονομικά, ανεύθυνη, κυκλοθυμική, αλλά και με έντονη συναισθηματική ευφυΐα. Ο γήινος Λοπάχιν του Κόνλεθ Χιλ ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις: οδυνηρά φαιδρός, θριαμβευτικά εκδικητικός, αλλά και γεμάτος ενοχές για τον θρίαμβό του.

Η παραγωγή, με τη βοήθεια των σκηνικών της Μπάνι Κρίστι, δημιουργεί με ακρίβεια το πορτρέτο μιας κοινωνίας σε μια καμπή ιστορικής μεταμόρφωσης. Από τα ερείπια του ρομαντισμού και της αριστοκρατικής αμεριμνησίας αναδύονται το εμπορικό πνεύμα, η κερδοσκοπία και ο σιδερένιος πέλεκυς που επιτίθεται στη φύση και καταστρέφει την ομορφιά της.

info: Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 9 μ.μ. Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Γενική είσοδος 14 ευρώ, φοιτητικά 7. Με ελληνικούς υπότιτλους. Η προπώληση άρχισε. Αγορά on line: www.megaron.gr. Πληροφορίες: 210-7282333.

No comments: