Saturday, June 25, 2011

Η «Ειρήνη» ανοίγει τα Επιδαύρια

Σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Τρυγαίου

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Την αρχή στα φετινά Επιδαύρια κάνει η κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Τρυγαίου. Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας. Και ο θίασος Θεατρική Διαδρομή εγκαινιάζει τις φετινές καθόδους μας στην Επίδαυρο με μια πολύ επίκαιρη κωμωδία και το πιο αντιπολεμικό έργο όλων των εποχών. Η «Ειρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π. Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Τρυγαίος, ένας φτωχός αμπελουργός, που αγανακτισμένος από την κατάντια των αμπελιών του αποφασίζει να ψάξει και να απελευθερώσει την Ειρήνη, που είναι φυλακισμένη σε μια σπηλιά. Πρέπει να βιαστεί όμως, γιατί ο Πόλεμος έχει στο μεταξύ μαζέψει σε ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη και ετοιμάζεται να τις λιώσει με το γουδοχέρι.
Επειτα από πολλές περιπέτειες, ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη, αλλά ενώ όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό, αυτή σωπαίνει και δεν μιλάει σε κανένα. Είναι πικραμένη με τους ανθρώπους που την παραμελούν, γιατί άλλο δεν σκέφτονται από το πώς να πλουτίσουν από τον πόλεμο. Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν.

Τελικά η Ειρήνη πείθεται, δέχεται και η παράσταση τελειώνει μ’ ένα μεγάλο πανηγύρι. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ. Χ. Μύρης, τα σκηνικά ο Γιάννης Κόττης, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας, τη χορογραφία η Ελπίδα Νίνου, τους σχεδιασμούς των φωτισμών η Ελευθερία Ντεκώ και τη μουσική διδασκαλία ο Παναγιώτης Τσεβάς. Εκτός από τον Πέτρο Φιλιππίδη, παίζουν οι: Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Αγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Ορέστης Τσιόβας, Τάκης Παπαματθαίου κ. ά.
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

No comments: