Sunday, April 17, 2011

Turandot, High, Arcadia

Μιλανο
La Scala
www.teatroallascala.org
«Turandot». Η πρεμιέρα της όπερας αυτής του Πουτσίνι, που ο συνθέτης την άφησε ανολοκλήρωτη, δόθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1926, χωρίς τη συμπληρωματική προσθήκη που έγραψε αργότερα ο Φράνκο Αλφάνο. Τώρα η «Τουραντότ» επιστρέφει στη Σκάλα στην ολοκληρωμένη διασκευή της, σε σκηνοθεσία του Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι. Αυτόν τον μήνα στο πόντιουμ βρίσκεται ο Βαλέρι Γκεργκίεφ, ενώ τον άλλο μήνα θα αναλάβει τη μουσική διεύθυνση ο Ντανιέλε Καλεγκάρι, ο οποίος διευθύνει τώρα την όπερα «Παλιάτσοι» στο Liceu της Βαρκελώνης. Στον ρόλο της Τουραντότ εναλλάσσονται η Ουκρανή σοπράνο Μαρία Γκουλέγκινα και η Αμερικανίδα Λιζ Λίντστρομ. Εως τις 13 Μαΐου.
Νεα Υoρκη
Booth Theater
www.highonbroadway.com
«High». Στο έργο του Μάθιου Λομπάρντο η Καθλίν Τέρνερ παίζει το ρόλο μιας καθολικής μοναχής, της δυναμικής και αθυρόστομης Αδελφής Τζέιμσον Κόνολι. Πρώην αλκοολική, η Αδελφή Τζέιμσον είναι σύμβουλος αποτοξίνωσης και βοηθάει νεαρούς εθισμένους στα ναρκωτικά και το αλκοόλ να απεξαρτηθούν. Οταν θα ασχοληθεί με τη δύσκολη περίπτωση ενός 19χρονου τοξικοεξαρτημένου, η πίστη και οι ψυχικές αντοχές της θα δοκιμαστούν. Η Καθλίν Τέρνερ αποδίδει πειστικά και συγκινητικά τον ρόλο της, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ρομπ Ρουτζιέρο. Μαζί της πρωταγωνιστούν ο Στίβεν Κάνκεν, στο ρόλο ενός ιερέα, και ο Εβαν Τζόνιγκεϊτ.
Ethel Barrymore Theater
www.arcadiaonbroadway.com
«Arcadia». Το έργο του Τομ Στόπαρντ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της σύγχρονης αγγλόφωνης δραματουργίας, εκτυλίσσεται στο σκηνικό μιας αγγλικής εξοχικής έπαυλης σε δύο χρονικές περιόδους (το 1809-12 και τη χρονιά που γράφηκε το έργο, το 1993) ανατρέχοντας στην ιστορία δύο αιώνων. Οι δραστηριότητες δύο σύγχρονων διανοουμένων, και των κατοίκων του σπιτιού που τους φιλοξενούν, αντιπαρατίθενται με τη ζωή των ανθρώπων που έμεναν εκεί πριν από 180 χρόνια. Η νέα παραγωγή της «Αρκαδίας» έχει κερδίσει πολύ ευνοϊκές κριτικές («μια παράσταση που εκπέμπει αυθεντικό, παλλόμενο πάθος» έγραψε ο κριτικός των Νιου Γιορκ Τάιμς) τόσο για τη σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λεβό, όσο και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, του Τομ Ρίλεϊ, του Μπίλι Κράνταπ και της Λία Ουίλιαμς.

No comments: