Wednesday, April 20, 2011

Μετά το Πάσχα, έρχεται το «Δείπνο Ηλιθίων»

Η έξυπνη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ στο Θέατρο Αθηνά
MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥΤΟ ΒΗΜΑ: 20/04/2011, 15:37
Μετά το Πάσχα, έρχεται το «Δείπνο Ηλιθίων»
Ο Φώτης Σπύρου, ανάμεσα στον Πατρίκιο Κωστή και τον Πρόδρομο Τοσουνίδη, οι οποίοι υπόσχονται ένα εξαιρετικό «Δείπνο Ηλιθίων»



Και ποιος, αλήθεια, δεν γέλασε όταν παρακολούθησε στη μεγάλη οθόνη τη γαλλική ταινία του Φρανσίς Βεμπέρ «Δείπνο ηλιθίων» - «Diner des cons»; Κι ας έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια, παραμένει εξίσου διασκεδαστική, όπως και το ίδιο το θεατρικό έργο στο οποίο και βασίζεται.

Ο Φώτης Σπύρου, μαζί με μια ομάδα ηθοποιών της νεώτερης γενιάς, ετοιμάζεται να το ανεβάσει, αμέσως μετά το Πάσχα, στο θέατρο Αθηνά και παράλληλα να παίξει τον ρόλο του ηλίθιου. Γι΄αυτό και εξηγεί τους λόγους: «Είχα δει την ταινία και είχα καταγοητευθεί. Είναι, πιστεύω, μια από τις καλύτερες κωμωδίες. Είχα λοιπόν πάντα τη διάθεση να την ανεβάσω, και μόλις που δόθηκε η ευκαιρία, την επέλεξα», λέει. Ξέρει ότι είναι ο πιο αβανταδόρικος ρόλος του έργου, αλλά επίσης ξέρει ότι ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές του, δεν θα μπορούσε παρά να παίξει εκείνος τον... ηλίθιο. «Τόσα χρόνια στον χώρο, δέκα οκτώ για την ακρίβεια, παίζω πάντα ρόλους του χαζού, του ηλίθιου, του προβληματικού...», ομολογεί.


Ο Φρανσουά Πηνίων, ο ηλίθιος της παρέας, συνοδεύει έναν φίλο _στην προκειμένη περίπτωση τον Λεμπλάν, που υποδύεται ο Πατρίκιος Κωστής, και πηγαίνουν καλεσμένοι στο σπίτι του Πιερ Μπροσάν, το οποίο παίζει ο Πρόδρομος Τοσουνίδης.

«Μέσα σε μια υπερβολή, μέσα από έναν μεγενθυντικό φακό παρακολουθούμε την ιστορία που μας κάνει τελικά να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε και έξυπνοι και ηλίθιοι για κάποιους... Εχοντας βέβαια συνηθίζει να χλευάζουμε τον αδύναμο, το έργο αποδεικνύει τελικά ότι "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται", μια που η πλοκή, γύρω από το τραπέζι του δείπνου, παίρνει άλλες προεκτάσεις...». Ο Φώτης Σπύρος θέλησε να το σκηνοθετήσει κυρίως για να αφήσει το έργο και τους ηθοποιούς να αναδείξουν τη δύναμη του λόγου και της ερμηνείας τους. «Δεν είχα ούτε έχω καμία πρόθεση να αφήσω τη σκηνοθεσία να καπελώσει το έργο. Αντιθέτως.... Είναι τόσο ωραία αυτή η κωμωδία, είναι καλοί οι ηθοποιοί, που αρκεί ο συγγραφέας για να γίνει η παράσταση...», καταλήγει ενώ παραδέχεται ότι μετά το «Δείπνο Ηλιθίων», δύσκολα θα ξαναπεί, με ευκολία, κάποιον ηλίθιο!

Το έργο ανεβαίνει στη μετάφραση του Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος άλλωστε το ανέβασε και προ ετών για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Φώτης Σπύρου εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη διασκευή ενώ μαζί τους στον θίασο εκτός όσων προαναφέρθηκαν παίζουν η Σοφία Βογιατζάκη και οι Δημήτρης Ζωγραφάκης, Διονύσης Κλάδης, Μένια Αναγνωστοπούλου.

No comments: