Ο Αιμίλιος Χειλάκης θα υποδυθεί τον «Αμλετ»
  • ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ, Κυριακή, 17 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αυτό το θεατρικό καλοκαίρι δε μοιάζει με τα προηγούμενα. Οι επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης στα έργα και τις ημέρες των θεατρικών οργανισμών της Ελλάδας είναι εμφανείς. Οσοι αντέχουν ακόμη συνεχίζουν με γενναίες περικοπές στα οικονομικά τους, γεγονός που επηρεάζει φυσικά κάθε προσπάθεια για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό. Ο «ΑτΚ» δίνει μία πρώτη γεύση από το θεατρικό καλοκαίρι του 2011, στο οποίο ξεχωρίζουν παραστάσεις - συνθέσεις από διάφορα κείμενα, αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αλλά και νεότερα ελληνικά έργα, και φυσικά Σέξπιρ και Γκολντόνι.
Στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων λειτουργίας του, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζει τα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση - γιορτή που αποτελεί συγχρόνως κι ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό του παρελθόν, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο. Ενας δάσκαλος - ηθοποιός «ξεναγεί» μια νεότερη ηθοποιό - μαθητευόμενη στα μυστικά και στους κώδικες του τραγικού και του κωμικού λόγου. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ενδοχώρα έργων που σκηνοθέτησαν σημαντικά πρόσωπα της μεταπολεμικής ιστορίας του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1961 που ιδρύθηκε το ΚΘΒΕ μέχρι σήμερα.
Σταθμοί αυτής της περιπλάνησης, παραστάσεις του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου, του Μίνου Βολανάκη, του Ανδρέα Βουτσινά αλλά και του Βασίλη Παπαβασιλείου, του Γιάννη Χουβαρδά, του Ματία Λάνχοφ, του Αντρέι Σερμπάν. Το αποτέλεσμα δε στοχεύει στην αναβίωση των παραστάσεων αυτών αλλά σε μια σκηνική επαναδιατύπωσή τους μέσα από τους σημερινούς κώδικες αισθητικής.
Σύνθεση κειμένων: Κώστας Γεωργουσόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας - Γρηγόρης Καραντινάκης. Σκηνικά: Λίλη Πεζανού. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς.
Δύο παραστάσεις ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο: τους «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή και τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη.
Οι «Σκηνοβάτες» εκτυλίσσονται στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., ενώ η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει. Μέσα στο κλίμα της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες. Μία σκηνική σύνθεση που ταξιδεύει στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, ζωντανεύοντας επί σκηνής την ιστορία του θεάτρου.
Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές - στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας - συνθέτουν ένα πολύχρωμο κολάζ. Μετάφραση - δραματουργία - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη. Πρώτη παρουσίαση στις 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
«Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη. Από τα λιγότερο παιγμένα κείμενα του Ευριπίδη, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, στις 5 και 6 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα.
Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ηρα, τον στρέφει εναντίον της οικογένειάς του. Οταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο ήρωας θα βυθιστεί στην απόγνωση. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, με τη συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Κοστούμια: Κένι Μακλέλαν. Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός.
Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου.
  • Τα ΔΗΠΕΘΕ και η αβεβαιότητα
Λόγω της αβεβαιότητας που γεννούν τόσο η γενική οικονομική κρίση όσο και τα εγγενή θεσμικά και οργανωτικά τους προβλήματα και κυρίως οι περικοπές στις επιχορηγήσεις τους, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας έχουν μείνει πίσω στον προγραμματισμό τους για το καλοκαίρι. Μεγάλα και δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ, όπως αυτά των Σερρών, της Πάτρας και της Καβάλας, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τι πρόκειται να ανεβάσουν, δεν αποκλείεται μάλιστα να μην παρουσιάσουν καμία παράσταση την καλοκαιρινή περίοδο.
Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο) θα ανεβάσει το «Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Ψαρρά και της Νικολέτας Βλαβιανού.
Ελληνικά επιμένει και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που ετοιμάζει μία ασυνήθιστη πρόταση: το έργο «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά που γνώρισε τεράστια επιτυχία πριν από περίπου 35 χρόνια, φυσικά διασκευασμένο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του διδύμου Λουκάς - Σόλων θα αναλάβουν κατά πάσα πιθανότητα οι Τάσος Χαλκιάς - Πάνος Σκουρολιάκος.
Κλασική κωμωδία προτείνει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Πρόκειται για τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, που θα ανεβεί σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στο ρόλο του υπηρέτη ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Θα συμμετάσχουν επίσης οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κίμων Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου.
  • Με Σέξπιρ και κωμωδίες
«Ο κόσμος γέρνει. Γκρεμίζεται…» Ο Αιμίλιος Χειλάκης θα παίξει στον «Αμλετ» του Σέξπιρ που θα ανεβάσει η «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.
Σέξπιρ και από τους Γιώργο Κιμούλη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που σε συνεργασία με την Culture Factory θα παρουσιάσουν φέτος το καλοκαίρι τον «Οθέλλο». Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κιμούλη (Οθέλλος), τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Ιάγος), την Σμαράγδα Καρύδη (Δυσδαιμόνα), τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη (Κάσσιος), και την Γωγώ Μπρέμπου (Αιμιλία), ενώ θα πλαισιώνονται από ένα θίασο εννέα ακόμη ηθοποιών.
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι των Γιώργου Κιμούλη - Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή, τα κοστούμια της Μαρίας Καραπούλιου. Ο θίασος θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του στις 20 Ιουνίου από την Αθήνα. Ηδη έχουν κλείσει οι ημερομηνίες για τη Θεσσαλονίκη: 27, 28 και 29 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους.
Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη θα ανεβάσει ο Αντώνης Αντύπας σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Στο ρόλο της Μήδειας θα εμφανιστεί η Αμαλία Μουτούση, του Ιάσονα ο Χρήστος Λούλης, του Κρέοντα ο Αρης Λεμπεσόπουλος. Η παράσταση εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου (22 - 23 Ιουλίου).
Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα υποδυθεί τον Τρυγαίο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που θα ανεβάσει η Θεατρική Διαδρομή, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Ο Π. Φιλιππίδης θα αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Στους υπόλοιπους ρόλους θα εμφανιστούν ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Γιώργος Γαλίτης, ο Γιάννης Δεγαΐτης και άλλοι ηθοποιοί. Το έργο θα ανεβεί και στην Επίδαυρο (1-2 Ιουλίου).
Αριστοφάνη σχεδιάζει να ανεβάσει το καλοκαίρι και ο Θύμιος Καρακατσάνης. Ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την αριστοφανική κωμωδία «Ιππής» και συζητάει με τον Γιώργο Κωνσταντίνου -ο οποίος παίζει μαζί του στους «Νταντάδες»- να συνεργαστούν και το καλοκαίρι.
Μία κωμωδία που αποτέλεσε εισπρακτική κωμωδία το χειμώνα που πέρασε, τα «Κορίτσια με τα μαύρα», των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, σχεδιάζεται να περιοδεύσει και το καλοκαίρι εκτός Αθήνας. Στο καστ συμμετέχουν οι: Χρυσούλα Διαβάτη, Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Βασιλική Ανδρίτσου.
  • Και τα φεστιβάλ της πόλης
Τέλος για τις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», τουλάχιστον με τη μορφή που έφτασε να λειτουργεί ο θεσμός τα τελευταία χρόνια. Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήδη στα σκαριά ένα νέο θεατρικό φεστιβάλ, με τη συμμετοχή αυτήν τη φορά των θεσμών της πόλης που ασχολούνται με το θέατρο και υπό την καθοδήγηση του Νικηφόρου Παπανδρέου της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Η διοργάνωση θα συνεχίσει να φιλοξενείται στο Θέατρο Κήπου αλλά το πρόγραμμά της δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δε θα φέρει πλέον το όνομα «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου».
Αντίθετα, θα συνεχιστούν κανονικά και φέτος τα «Μερκούρεια» του δήμου Συκεών, η καθιερωμένη συνάντηση θεατρικών οργανισμών από όλη την Ελλάδα, που μετράει πλέον 17 -και επιτυχημένα- χρόνια ζωής. Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου, με την παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος» του Εθνικού Θεάτρου, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.