Wednesday, April 20, 2011

Καταγγέλλει τη διασπαστική τακτική

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ (ΣΕΗ)

Μετά από σωρεία δημοσιεύσεων τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις προθέσεις του ΥΠΠΟΤ για συρρίκνωση του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), με το οικονομικό τους αδιέξοδο λόγω περικοπής ή μακρόχρονης διακοπής της επιχορήγησης, μετά την αναστολή λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και τη μετατροπή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε ΑΕ με βασικό μέτοχο την ΑΝΕΚ (του Βαρδινογιάννη), μετά την αδυναμία των περισσοτέρων να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό, μετά τις απειλές για οριστική διακοπή της επιχορήγησης, στις 13 Απρίλη ...το υπουργείο οργάνωσε ημερίδα με θέμα «το μέλλον του θεσμού»!

Το ΣΕΗ τονίζοντας τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου για την τραγική κατάσταση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη, για την ποιοτική εξέλιξη και τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού. Μια πρόταση που αξιοποιεί τη μέχρι τώρα πείρα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του λαού από τις πόλεις έως τα πιο μικρά χωριά, για προστασία της ελληνικής δημιουργίας και αντιμετώπιση της ανεργίας των ηθοποιών και όλων των καλλιτεχνών.
Πριν πάει το ΣΕΗ στην ημερίδα του ΥΠΠΟΤ - όπως αναφέρει η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών - κάλεσε τον κλάδο σε συζήτηση για να πάρει τη γνώμη των ηθοποιών. Εκεί η Κίνηση Ηθοποιών («Αυτόνομη Παρέμβαση»/Συνασπισμός, ΠΑΣΚΕ/ΠΑΣΟΚ) μαζί με μέλη της «Ελεύθερης Εκφρασης» (ΔΑΚΕ/ΝΔ) προσπάθησαν - με διασπαστική τακτική (φωνές, διακοπές, καταστατικολογία, ζητώντας ακόμα και νέες εκλογές του ΣΕΗ) - να δημιουργήσουν ένα άσχημο κλίμα, με αποτέλεσμα οι παραβρισκόμενοι να αρχίσουν να φεύγουν, αποχωρώντας και οι ίδιοι επιδεικτικά.
Αυτή η στάση τους (γνωστή από το προηγούμενο ΔΣ του ΣΕΗ, αλλά και από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση) έχει την εξήγησή της... Στην ημερίδα του υπουργείου - όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών - «ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ηθοποιών και γγ της ΠΟΘΑ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, συμφώνησε με τις συντηρητικότερες απόψεις για μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ σε Περιφερειακά και μάλιστα σε ΑΕ και περιορισμό του αριθμού τους από 16 σε 6. Πάνω στον οίστρο του, ο Παλαιοχωρίτης, παρακάλεσε (!) οι τεχνικοί και το προσωπικό των θεάτρων να μην είναι μόνιμοι αλλά ορισμένου χρόνου (δηλαδή συμβασιούχοι), προκαλώντας την έκπληξη όλων. Καταγγέλλουμε τη στάση του εκπροσώπου της Κίνησης Ηθοποιών και γγ της ΠΟΘΑ σαν εχθρική προς τα συμφέροντα του κλάδου. Γιατί προτείνει απολύσεις στο χώρο, ιδιωτικοποιεί τα ΔΗΠΕΘΕ, που είναι κτήμα και περιουσία του ελληνικού λαού, καταργεί ουσιαστικά τα εκτός έδρας, συρρικνώνει τον αριθμό και τη δράση τους, ανοίγοντας την όρεξη στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα - μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - για εισβολή στη δημόσια περιουσία, για αρπαγή και για κατάχρηση. Ολα αυτά που προτείνει οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των ΔΗΠΕΘΕ, επομένως στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, που θα μπει ως ένα ακόμα εμπόδιο στη δυνατότητα του λαού να έρχεται σε επαφή με το θέατρο. Και ας μη μιλήσουμε για το περιεχόμενο των παραστάσεων». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 20 Απρίλη 2011

No comments: