Monday, April 18, 2011

Eυρωπαΐκές Ημέρες Όπερας

Με «Το Μαγικό Βιολί», όπερα του Νίκου Ξανθούλη σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη, συμμετέχει η Εθνική Λυρική Σκηνή στον εορτασμό «Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας» στις 7 και 8 Μαΐου. Το θέμα που έχει επιλεγεί για τον φετινό εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας 2011 είναι «Νεανικά Αυτιά» (Young Ears).
  • Σύνοψη της όπερας
Κάποτε, σε μια Γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο Βασιλιάς διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο και να πετάξουν το βιολί του, αλλά η μουσική άρχισε να μαγεύει και αυτόν. Η καρδιά του όμως ήταν πολύ σκληρή και το βιολί μέχρι να την μαλακώσει έχασε την μαγική του δύναμη. Λίγο πριν ακουστεί η τελευταία νότα, ο βασιλιάς άρχισε να τραγουδάει και όλα άλλαξαν.


Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής και η παιδική χορωδία ROSARTE. Η Ρόζη Μαστροσάββα έχει διεύθυνση της παιδικής χορωδίας. Η σκηνοθεσία είναι της Λένας Γεωργιάδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χρυσάνθης Ψαροπούλου. Παίζουν οι Οράτιο Δημήτρης Κασιούμης, Πρόκας Παύλος Μαρόπουλος, Έντυ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ρόζα ’ρτεμις Μπόγρη, Αμίρ Γιάννης Φίλιας.

  • Open Days
Στις 7 και 8 Μαΐου από τις 15:00 έως τις 19:00 η Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει ανοιχτές τις πόρτες για όσους θελήσουν να εισέλθουν στα άδυτα της όπερας, να γνωριστούν με καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και να επισκεφτούν τα παρασκήνια.
Το κοινό θα μπορεί να συζητήσει με τον σκηνοθέτη της παράστασης. Η συγγραφέας θα απαντήσει για το πώς συνέλαβε το έργο. Ο συνθέτης θα εξηγήσει πως επεξεργάζεται ένα κείμενο. Οι μουσικοί θα μιλήσουν για τη δουλειά τους.
Ο Εκπαιδευτικός Τομέας της Ε.Λ.Σ θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να μάθει τα μικρά μυστικά των παραστάσεων όπερας.
  • Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Παραστάσεις
7 Μαΐου 2011 Ώρες παραστάσεων: 11.00-12.00 και 13.00-14.00
8 Μαΐου 2011 Ώρες παραστάσεων: 11.00-12.00 και 13.00-14.00

No comments: