Sunday, June 8, 2008

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΔΡΑΜΑΤΑ

Γκόσπελ «Οιδίπους επί Κολωνώ», Σύρια «Ανδρομάχη» και ένας σύγχρονος «Φιλοκτήτης» παρουσιάζονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ μέσα από τις εναλλακτικές ματιές των Μπρούερ, Σαϊς, Λάνγκχοφ. Σαν να ήταν ο «Οιδίποδας» ο Ρέι Τσαρλς στην ευαγγελική-βιβλική εκδοχή της ιστορίας του Οιδίποδα. Ανοιχτή στους συνειρμούς με το σήμερα η «Ανδρομάχη» προβάλλει τους επίκαιρους πολιτικούς υπαινιγμούς του Ευριπίδη, ενώ αυτός ο «Φιλοκτήτης» κρατάει από τη σοφόκλεια τραγωδία την πρώτη ύλη και τους τρεις βασικούς ήρωες.

Μοντέρνα αρχαία δράματα

Τρία κείμενα του αρχαίου δράματος επαναπροσδιορίζονται μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη ή του «διασκευαστή» τους και παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η ιστορία του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» στα χέρια του Λι Μπρούερ μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό θέαμα, αφού ο σκηνοθέτης παραδίδει τα σκήπτρα της θεατρικής αφήγησης στον έγχρωμο ιεροκήρυκα της Εκκλησίας της Πεντηκοστής (Ηρώδειο, 21 Ιουνίου). Μια Σύρια ηθοποιός ερμηνεύει την «Ανδρομάχη» στην ανάγνωση του Ζαν-Κριστόφ Σαϊς, που παρουσιάζεται με Γάλλους και Σύριους ηθοποιούς, στα γαλλικά και τα αραβικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους («Το Σχολείον», 22, 23 Ιουνίου).

Ο Χάινερ Μίλερ μετεγγράφει «ριζοσπαστικά» το «βίαιο πολιτικό δράμα», τον «Φιλοκτήτη», μέσα από σύγχρονες τραυματικές εμπειρίες δόλου και κυνισμού («Μικρή Επίδαυρος, 27, 28 Ιουνίου). Η αναζήτηση της σχέσης του αρχαίου ελληνικού δράματος με τη μουσική, που στα τέλη του 16ου αιώνα συνέβαλε στη γέννηση της όπερας, άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο τη δεκαετία του 1980 στην Αμερική με μια παράσταση που συνδύασε την αρχαία τραγωδία με τα γκόσπελ της αφροαμερικανικής μουσικής παράδοσης. Ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή εκτυλίσσεται σε μια αφροαμερικανική εκκλησία της Πεντηκοστής, όπου το πάθος και η μουσική του έγχρωμου εκκλησιάσματος συγχωνεύονται με το αρχαίο δράμα... [ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 7/6/2008]

No comments: