Thursday, June 12, 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Την παράσταση του έργου του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα», που είχαν ανεβάσει στις 6 και 7 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Θέατρο Πειραιώς 260, παρουσιάζουν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή [13, 14 και 15/6], στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιέννης, ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός και το Theseum Ensemble.

Πρόκειται για τη διεθνή πρεμιέρα του έργου και την πρώτη γενικά ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βιέννης, ενός έργου, το οποίο, όπως δήλωσε η διευθύντρια θεάτρου του Φεστιβάλ, Στεφανί Καρπ, στα αυστριακά ΜΜΕ, βρίσκεται ιδιαίτερα μέσα στην καρδιά της, με το «μεγάλο» κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη και τη «συγκλονιστική» σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Η ίδια η Στεφανί Καρπ έχει ζήσει αρκετά χρόνια στην Αθήνα και, κατέχοντας την ελληνική γλώσσα, προσέγγισε τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία ώστε να έχει στη συνέχεια τη μεγάλη επιθυμία να φέρει στη Βιέννη, και μάλιστα στο ξακουστό Φεστιβάλ της, σύγχρονο ελληνικό θέατρο και προπάντων αυτή τη συγκεκριμένη θεατρική παραγωγή που την ενθουσίασε.
Στην αυριανή διεθνή πρεμιέρα και στις δύο ακόμη παραστάσεις, στην «Αίθουσα Ε» της φημισμένης «Συνοικίας των Μουσείων» της αυστριακής πρωτεύουσας, το θεωρούμενο από τους κριτικούς στην Ελλάδα ως αιρετικό αριστούργημα του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα» θα παρουσιαστεί - με τη συμμετοχή και του συγγραφέα - σε ελληνική γλώσσα με γερμανικούς υπέρτιτλους.
Στη θεατρική αυτή υπερπαραγωγή, με μια τεράστια ουρά ανθρώπων που είναι και ο πραγματικός πρωταγωνιστής του έργου - στην αυστριακή έκδοσή της με 150 ερασιτέχνες - συμμετέχουν πολλοί, γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι ερμηνευτές του συγγραφέα, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Ζιώβας και Μπέμπα Μπλανς.

Στην παραγωγή αυτή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Theseum Ensemble, η σκηνοθεσία είναι Μιχαήλ Μαρμαρινού, τα σκηνικά Kenny Mac Lellan, κοστούμια Ντόρα Λελούδα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, χορός Βάλια Παπαχρήστου, κινηματογραφική σκηνοθεσία Νίκου Αναγνωστόπουλου και φωτισμοί Ηλία Κωνσταντακόπουλου.

Μετά την παράσταση του «Πεθαίνω σαν χώρα», το βράδυ του Σαββάτου, είναι προγραμματισμένη συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της και κυρίως με το συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, τους οποίους φιλοξένησε σήμερα ως συνομιλητές στο κεντρικό μεσημβρινό δελτίων ειδήσεων της και η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

No comments: