Sunday, June 8, 2008

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

«Μαρία της Ναζαρέτ, το ταξίδι συνεχίζεται». Αυτός είναι ο τίτλος του μιούζικαλ που το Βατικανό ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους στις 10 Ιουνίου. Επειτα από μία εβδομάδα, στις 17 του μηνός, θα ακολουθήσει η πρεμιέρα, στην αίθουσα Νέρβι, μέσα στο παπικό κρατίδιο.
Η Αγία Εδρα δεν ανέλαβε απευθείας την παραγωγή του θεάματος, αλλά δεσμεύτηκε να στηρίξει την επικοινωνιακή και διαφημιστική πλευρά. Η πλοκή του μιούζικαλ έχει καθαρά «βιογραφικό» χαρακτήρα: από τα πρώτα χρόνια της ζωής της Παρθένου και την εβραϊκή εφηβεία της, μέχρι τον Ευαγγελισμό, το γάμο με τον Ιωσήφ, τη Γέννηση του Ιησού. Μετά την Κοίμησή της, η Θεοτόκος ανέρχεται στους ουρανούς, αλλά δεν παύει να επιστρέφει στη γη, για να χαρίσει ειρήνη και παρηγοριά.
Πρωταγωνίστρια η νεαρή σοπράνο Αλμα Μανέρα, που έχει ήδη διακριθεί για σημαντικές ερμηνείες της στην Οπερα της Ρώμης. Τη μουσική συνέθεσε ο μαέστρος Στέλβιο Τσιπριάνι, ενώ η χορογραφία είναι του Σαλβατόρ Σπανιόλο. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν δύο γυναίκες, γνωστά ονόματα του ιταλικού μιούζικαλ, οι «Λιόττα και Τσάμπα». Για την τελειοποίηση της πλοκής αποφάσισαν να ζητήσουν και τη συνεργασία γνωστών καθολικών θεολόγων, όπως του πατέρα Στεφανο Ντε Φιόρες, καθηγητή Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα της Ρώμης, και του πατέρα Αντόνιο Τάρτζια, που επιμελείται και καθολικές εκδόσεις για παιδιά.
Την ερχόμενη Τρίτη, στο Βατικανό, στην πρεμιέρα, θα είναι παρόντες ο «υπουργός Πολιτισμού» της Αγίας Εδρας, επίσκοπος Τζανφράνκο Ραβάζι, και ο «υπουργός Τηλεπικοινωνιών», επίσκοπος Κλάουντιο Μαρία Τσέλλι. Είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό αποφασίζει να στηρίξει τόσο άμεσα ένα θεατρικό έργο, θρησκευτικού χαρακτήρα, αφιερωμένο σε βασική μορφή του Χριστιανισμού. Και η όλη προσπάθεια έχει λάβει φυσικά την έγκριση του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος δεν αποκλείεται να παρακολουθήσει και την πρεμιέρα.

No comments: