Monday, June 9, 2008

ΕΠΤΑ ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ


Η Νόρα και ο νάνος: από το κατά  Λι Μπρούερ «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν
Η Νόρα και ο νάνος: από το κατά Λι Μπρούερ «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν
Επτά παραστάσεις «εισαγωγής» πέντε ξένων θιάσων, υπογραμμένες από πέντε σκηνοθέτες με όνομα στο εξωτερικό έως διάσημους, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2008.
Δύο «Άμλετ» μέσα σε ένα καλοκαίρι; Μήπως πρόκειται περί υπερβολικής δόσης; Σας διαβεβαιώνω πως όχι. Οι δύο παραστάσεις της σαιξπηρικής τραγωδίας που θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, αν και οι δύο μοντερνιστικής γραμμής, σίγουρα παρασάγγας απέχουν μεταξύ τους. Άλλωστε, το κορυφαίο ίσως δραματουργικό επίτευγμα του θεάτρου που υπογράφει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν δικαιούται δύο διαφορετικές εκδοχές στους δύο μήνες ενός φεστιβάλ με κύρος όπως είναι πια το Φεστιβάλ Αθηνών; Αφήστε που το κοινό το οποίο το Φεστιβάλ έχει διαμορφώσει μπορεί να ενδιαφέρεται να δει και τις δύο περισσότερο απ΄ όσο αν ήταν μόνο μία!
Επτά ξένες παραστάσεις- ανάμεσα στις οποίες και οι δύο «Άμλετ»- περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2008. Έναντι δεκαεπτά ελληνικών. Θα δούμε, λοιπόν, μία «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, φρέσκια συμπαραγωγή την οποία έχει ανεβάσει ο Ζαν- Κριστόφ Σαΐς- σκηνοθέτης που έχει διακριθεί στη γαλλική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Η ιστορία της Τρωαδίτισσας πριγκίπισσας που απειλείται από το εκδικητικό μένος του Μενέλαου και της κόρης του Ερμιόνης ερμηνεύεται ως μία σύγκρουση ανάμεσα στους κόσμους της Δύσης και της Ανατολής. Οι Έλληνες του έργου παίζονται από Γάλλους ηθοποιούς και μιλούν γαλλικά, οι Τρώες από Σύριους ηθοποιούς και μιλούν αραβικά. Στον επώνυμο ρόλο η Χάλα Ομράν, Ερμιόνη η Βαλερί Λανγκ, Ορέστης ο Ματιέ Ζενέ, Μενέλαος ο Ζιχάντ Σαάντ (22, 23/6, στις 21.00... [ Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, Τα Νέα, 10/6/2008]

No comments: