Sunday, June 8, 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ: «ΑΚΡΟΒΑΤΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΤΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ»

«Ακροβατείς χωρίς δίχτυ στο Εθνικό »

Μόλις ολοκλήρωσε ένα χρόνο στην «ηλεκτρική καρέκλα» του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και βγήκε μάλλον αλώβητος παρά τις αρχικές επικρίσεις και προβληματισμούς. Ο ίδιος άνθρωπος, τολμηρός, παρά το χαμηλών τόνων παρουσιαστικό του, ιδιαζόντως οργανωτικός και οργανωμένος (ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει το πρόγραμμα της σεζόν 2009-10), έχει αποδείξει από την εποχή που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νότου ότι δεν τον τρομάζουν οι προκλήσεις.

  • «Κι αν είναι τρέλα, έχει τη μέθοδό της». Τι θέλει να πει το Εθνικό με το νέο του μότο;
Το Εθνικό είναι μια καθημερινή τρέλα, που πρέπει να έχεις μέθοδο για να την αντιμετωπίσεις. Ενα σύνθημα προς τους συντελεστές των παραστάσεών μας είναι: «Εχετε όση τρέλα θέλετε, αλλά να έχει μια μέθοδο επικοινωνίας με το κοινό». Επίσης, όλα τα έργα της περιόδου 2008-09 μπορούν να ιδωθούν υπό αυτό τον κοινό παρονομαστή, καθώς οι ήρωες φτάνουν σε ένα επίπεδο τρέλας και με μία μέθοδο αγγίζουν ή κατακτούν μια ισορροπία.
  • Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ρεπερτορίου της επόμενης σεζόν μιλήσατε για μείωση των παραγωγών του Εθνικού «προς όφελος της ποιότητας».
Ναι, φέτος θα έχουμε 16 παραγωγές και του χρόνου ακόμη λιγότερες. Το Εθνικό ανέβαζε αντίστοιχο αριθμό παραστάσεων και πριν αναλάβω εγώ. Νομίζω όμως ότι είναι καιρός να συγκεντρωθεί και να επανεφεύρει τον πυρήνα του. Το ότι ξαναγυρίζει στο σπίτι του, στο κτίριο Τσίλερ στην Αγ. Κωνσταντίνου, συντελεί πολύ προς αυτή την κατεύθυνση... [συνεχίζεται, Της Ιωάννας Μπλάτσου, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 08.06.2008]

No comments: