Friday, June 13, 2008

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ...

Σε διπλό ταμπλό θα «χτυπήσει» -για την ώρα- τον χειμώνα ο Γιάννης Ιορδανίδης. Μέχρι τώρα θα ανεβάσει τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την Αντιγόνη Βαλάκου στον ρόλο της μάνας.

Σε διπλό ταμπλό

Ο Γιάννης Ιορδανίδης

Τις μέρες αυτές, όμως, συμφώνησε να υπογράψει σκηνοθετικά και μια αθηναϊκή παράσταση και δη εξαιρετικά φιλόδοξη. Πρόκειται να ανεβάσει στο θέατρο «Αλφα» τον «Θάνατο του εμποράκου» του Μίλερ, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη, που είχε ενσαρκώσει και παλαιότερα τον Εμποράκο δεξιοτεχνικά και που τώρα βάζει, με τον Ιορδανίδη στο πλάι του, ένα νέο στοίχημα. Στην ίδια παράσταση θα παίξουν απ ό,τι έμαθα ο Μιχάλης Μαρκάτης και ο Γρηγόρης Σταμούλης. Για τον ρόλο της μάνας βολιδοσκοπείται η Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Πολλές θεατρικές προτάσεις είχε η Τάνια Τρύπη για τη θερινή σεζόν, μα δυστυχώς δεν μπόρεσε να τις αποδεχτεί, επειδή δεν θα μπορούσε να περιοδεύσει ανά την Ελλάδα. Βλέπετε, πρέπει να κρατήσει τις δύο κόρες της και ήταν απαγορευτικό να πρωταγωνιστεί σε παράσταση που την ήθελε σχεδόν όλο το καλοκαίρι επί ποδός! Ετσι είπε δύο όχι, ένα στην πρόταση που της έγινε από το ΚΘΒΕ να υποδυθεί την Ελένη στον «Ορέστη» -τον ρόλο πήρε τελικά η Ναταλία Δραγούμη- και ένα σε αυτήν που της έγινε να παίξει στο έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» στο πλάι του Παύλου Χαϊκάλη -τον ρόλο κέρδισε η Κατερίνα Μάντζιου. Για τους ίδιους λόγους, όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί και μια δελεαστικότατη πρόταση που της έγινε για τον χειμώνα. Της ζητήθηκε να πρωταγωνιστήσει στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ και είπε με βαριά καρδιά όχι, αφού δεν μπορούσε να αφήσει τα παιδιά της για τόσο καιρό. Τάνια - μάνα κουράγιο.

Δεν θα δούμε τελικά το «Λεωφορείον ο Πόθος» της Αντζελας Μπρούσκου στο «Μικρό Παλλάς», γιατί η σκηνοθέτρια της εναλλακτικής παράστασης, που κέντρισε το θεατρικό κοινό τον χειμώνα, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να χωρέσει η δουλειά στο εν λόγω θέατρο και ψάχνει γι άλλη στέγη. Ποια είναι η παράσταση που θα ανοίξει τελικά τη σεζόν σε αυτό το θέατρο; Οι μακροβιότατοι και επιτυχημένοι «Ηρωες», που έχει σκηνοθετήσει η Ελένη Γκασούκα, με τον Θανάση Αλευρά να ηγείται ενός ισχυρότατου θιάσου που κλέβει την παράσταση!

Σε διπλό ταμπλό

Η Νένα Μεντή

Η «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» μετακομίζει τον επόμενο χειμώνα στο θέατρο «Βασιλάκου». Η μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία που γνώρισε η παράσταση, που ανέβασε στη σκηνή τη ζωή και το έργο της σπουδαίας στιχουργού, της άναψε το «πράσινο φως» για να παιχτεί και του χρόνου για όσους δεν την είδαν και όσους θέλουν να την ξαναδούν. Μόνο που δεν θα φιλοξενείται και πάλι στο «Ιλίσια - Βολανάκης» αλλά στο θέατρο «Βασιλάκου», Δευτέρες και Τρίτες. Η Νένα Μεντή, που πέτυχε ερμηνεία-κέντημα στη δουλειά με την καθοδήγηση του Πέτρου Ζούλια, είναι χαρούμενη που θα «συναντήσει» εκ νέου την Ευτυχία, που της έφερε αληθινή θεατρική ευτυχία!

Ο «ουρανός κατακόκκινος» θα γίνει την επόμενη Τρίτη -έως το Σάββατο- στο «Σχολείον» και το θεατρικό αυτό ραντεβού είναι δίχως άλλο από τα πιο ενδιαφέροντα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η Ρένη Πιττακή «συναντά» έπειτα από χρόνια τη Λούλα Αναγνωστάκη δίνοντας σάρκα και οστά στον έξοχο μονόλογό της «Ο ουρανός κατακόκκινος» με τη σκηνοθετική φροντίδα του Νίκου Χατζόπουλου. Η Ρ. Πιττακή είχε δεκάδες προτάσεις για τη σεζόν -όπως και για την κάθε σεζόν!-, αλλά θέλησε να ξαναπαίξει κείμενο της λατρεμένης της Αναγνωστάκη. Αλλωστε, εκείνη σφράγισε με ερμηνείες της έργα της πολύ σημαντικά, όπως η «Νίκη» αλλά και ο «Ηχος του όπλου».

No comments: