Thursday, April 10, 2008

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΣΕΧΝΕΡ: Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

«Η πρωτοπορία στο θέατρο δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει είναι μέρος του κανόνα, του κατεστημένου, μέρος των δυνάμεων της αγοράς. Όταν η ποιότητα είναι υψηλή η πρωτοπορία είναι χαμηλή και το αντίστροφο. Μόλις το πρωτοπόρο έργο τέχνης γίνει γνωστό, αυτοϋπονομεύεται και τελικά αυτοκαταργείται» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του στο συμπόσιο με θέμα «Θέατρο και διαφορετικότητα» που άνοιξε τις τετραήμερες εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού βραβείου θεάτρου σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο αμερικανός κριτικός, σκηνοθέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Σέχνερ.

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό για το αν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και η όποιας μορφής αναπαράσταση τους μπορούν να αποτελέσουν κι αυτά ερέθισμα για την παραγωγή τέχνης (όπως συνέβη λόγου χάρη με την «Γκουέρνικα» - το ιστορικό έργο του Πικάσο που αναπαριστά την ισοπεδωμένη από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς ισπανική πόλη Γκερνίκα).

«Πόσο πρωτοποριακό μπορεί να είναι ένα έργο που παρουσιάζεται σ΄ένα κλασικό θέατρο - ένα ναό του φιλότεχνου κατεστημένου που (ο ίδιος ο χώρος) το καθιστά τελικά θεαματικό εξωτικό προϊόν;» ήταν ο προβληματισμός του συντονιστή της συζήτησης - καθηγητή θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββα Πατσαλίδη.

Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που φιλοξενούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη άρχισαν σήμερα το μεσημέρι με το συμπόσιο που παρακολούθησαν εκατοντάδες ευρωπαίοι θεατράνθρωποι.

Ακολουθούν δύο παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών και στο Βασιλικό θέατρο από τους τιμώμενους - το θίασο «Πρωτόκολλο Ρίμινι» από τη Γερμανία και το θέατρο του Βρότσλαβ με σκηνοθεσία του Κριστόφ Βαρλικόφ. Οι παραστάσεις αλλά και οι εκδηλώσεις - συζητήσεις με τους τιμώμενους καλλιτέχνες θα συνεχιστούν έως το βράδυ της Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί η τελετή της απονομής των βραβείων.

Ο «μέγας» τιμώμενος της φετινής 10ης διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου είναι ο Γάλλος θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Πατρίς Σερό που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Το 10ο Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες, που προβάλλει τη δουλειά νέων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, θα μοιραστούν: η Γερμανίδα χορογράφος Σάσα Βάλτς που έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, o Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι και η ανατρεπτική σκηνοθετική ομάδα της Γερμανίας «Πρωτόκολλο Ρίμινι» που πειραματίζεται πάνω στις θεατρικές συμβάσεις ενώ ειδική μνεία θα γίνει στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης στο Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας- ένα στρατευμένο θέατρο, ενάντια στο καταπιεστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως δηλώνει ο ιδρυτής του θεάτρου Νικολάι Καλέζιν. Το θέατρο της Λευκορωσίας -αν και έχει «ιστορία» δράσης μόλις τριών χρόνων τιμήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το βραβείο Γαλλικής Δημοκρατίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ήταν η πρώτη φορά που αυτό το Βραβείο δόθηκε σε πολιτιστικό οργανισμό).

Για λόγους υγείας - όπως δηλώνει σε επιστολή που απέστειλε στους διοργανωτές η γερμανίδα τιμώμενη χορογράφος Σάσα Βάλτς δεν θα παραβρεθεί στην τελετή ενώ όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές «δεν θα της επιδοθεί το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο, όπως σαφώς αναφέρεται στον κανονισμό».

Το χρηματικό έπαθλο (αντιστοιχεί σε ποσό 20.000 ευρώ ) θα παραμείνει στο ταμείο των διοργανωτών όπως συνέβη και στην περσινή διοργάνωση λόγω της απουσίας από την τελετή απονομής του μεγάλου τιμώμενου Γερμανού σκηνοθέτη Πέτερ Τσάντεκ.

No comments: